Hockey-doelman Tom den Ouden heeft voor de eer van de club wel wat blauwe plekken over

Algemeen

DELFT – Na een winterstop van ruim drie maanden gaat het hockeyseizoen volgend weekend weer beginnen. Voor het ‘echie’, want ook in de winterstop zat de selectie van Ring Pass niet stil.

Zondag wordt de voorbereiding op de tweede seizoenshelft afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Hudito. Doelman Tom den Ouden (22) hoopt dat hij en zijn ploeg in het restant van de competitie wat constanter gaan presteren. Hij is dit seizoen voor het eerst de vaste keeper van heren 1 en dat gaat hem niet slecht af. Zeker in de wedstrijden voor de winterstop was hij in vorm, maar na drie maanden is het de vraag of hij die vorm vast heeft kunnen houden. Hij vindt drie maanden winterstop niet te lang. “Ik heb naast de twee trainingen ook nog keeperstraining en in het weekend natuurlijk nog een wedstrijd, dan vind ik het wel een soort van lekker als het even wat rustiger is.” 

Ring Pass ging met een achtste positie in de eerste klasse de winterstop in. Het is een plek waar Den Ouden niet helemaal tevreden mee is. “We hebben veel onnodig gelijkgespeeld. Soms kwam er in de laatste minuten een bepaalde onrust in de ploeg, waardoor we punten verspeelden.” Over zichzelf heeft hij ook nog enkele kritische kanttekeningen. “Ik heb een paar mindere wedstrijden gehad, dat lag aan de concentratie. Soms heb je negentig minuten lang niets te doen, als je dan opeens aan het eind drie ballen op doel krijgt, dan kan dat soms lastig zijn om daar scherp op te zitten.” 

Wie de statistieken bekijkt en er een stukje ‘scorebordjournalistiek’ op loslaat, ziet dat Den Ouden het nog lang niet zo slecht heeft gedaan. Hij kreeg tot nu toe 32 goals om de oren en alleen de keepers van de nummers één, twee en drie op de ranglijst lieten er minder door. “Dat wist ik niet eens” reageert hij. “Ik hou me sowieso niet zo met die statistieken bezig, ik richt me meer op de wedstrijden zelf.” Hij stelt zichzelf dan ook geen doelen wat het aantal tegendoelpunten per seizoen betreft. “Ik heb iedere wedstrijd als doel om mijn uiterste best te doen.” Bovendien: “Je kan er in een seizoen tachtig tegen krijgen en toch fantastisch keepen en je kan veertig tegendoelpunten krijgen en een dramatisch seizoen draaien.”

Menselijk schild
Den Ouden staat elk weekend degelijk ingepakt onder de lat. Als een soort menselijk schild dient hij de ballen, die soms als kanonskogels om hem afkomen, met wat voor lichaamsdeel dan ook tegen te houden. Hij stroopt zijn broek op en laat twee blauwe plekken zien die precies de vorm en afmeting van een hockeybal hebben. Je hoort hem er verder niet over klagen, het is het risico van het vak. “Je moet niet bang zijn voor de bal, want dan heb je de verkeerde positie gekozen”, zegt hij. “Soms komen spelers op je af, dan zie je ze die stick in hun nek leggen en dan weet je dat je eigenlijk al niet meer kan reageren. Op zo’n moment ben ik niet bang, maar je weet: daar komt ie dan.” En soms komen ze dus wel eens op vervelende plekken, ondanks de beschermende kleding. Toch heeft hij minder last van blessures dan de veldspelers. Die moeten het zonder beschermende kleding doen en die lopen hier en daar nog wel eens tegen een rondzwaaiende stick aan. Den Ouden: “Ze missen daarom nog wel eens tand, of hebben littekens bij hun wenkbrauw. Ik heb altijd wel een blauw plekje, maar meer ook niet.” 

Aanstaande zondag speelt Den Ouden om 14.45 uur dus een oefenwedstrijd tegen stadgenoot Hudito. Is zo’n wedstrijd echt vriendschappelijk? “Als het een vriendschappelijk duel is, dan gaat het er ook wel vriendschappelijk aan toe”, voorspelt Den Ouden. “Als we voor de competitie tegen ze spelen, zijn we wel echt rivalen.” Het is volgens hem niet zo dat dit dus ook tot keiharde wedstrijden leidt. “Het is meer zo dat iedereen dan bloedfanatiek is. Er staat dan meer dan winst of verlies op het veld.” Wat dat is? “De eer van je club.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12