Korfbalclub Avanti aan de hand van Steven Mijnsbergen van dorpsclub naar topclub

Algemeen

PIJNACKER - Hij was zelf een verdienstelijk korfballer. Als jeugdspeler doorliep Steven Mijnsbergen alle nationale teams.

Met Die Haghe, uit Den Haag, speelde hij op het hoogste niveau. Een noodlottige knie-blessure had tot gevolg dat hij als speler geen deel uitmaakte van de nationale en internationale successen van Die Haghe. “Mijn hoogtepunt was een uitzending van Studio Sport, op het moment dat we bovenaan stonden. Helaas degradeerden we datzelfde seizoen alsnog”. Een logisch gevolg van de blessure was het trainerschap. Mijnsbergen debuteerde bij VEO uit Voorburg, maar hij liet echt van zich spreken bij oude liefde Die Haghe, waar hij als trainer op het veld en in de zaal alles won wat er te winnen valt. Datzelfde kunstje herhaalde hij bij PKC, het korfbal-instituut van Nederland. Kampioenschappen en Europacups werden binnengehaald als warme broodjes: De naam van Steven Mijnsbergen was gevestigd. Na acht jaar top-korfbal vond hij het echter wel genoeg. “Ik was elke week 20 tot 30 uur met korfbal bezig. Daarnaast heb ik ook nog een gezin en een baan, na zo veel jaren gaat dat steeds zwaarder wegen”. 

De 42-jarige Nootdorper nam afscheid van PKC, maar hij kon het spelletje toch niet helemaal loslaten. Het Pijnackerse Avanti speelde daar slim op in en polste Mijnsbergen voor de functie van hoofdtrainer. Een functie voor veel minder uren dan voorheen het geval was. Zo kon de toptrainer zijn geliefde korfbal blijven koesteren en haalde Avanti een enorm stuk ervaring en kennis in huis. 

De voormalige gymleraar trof in Pijnacker een bescheiden eerste-klasser aan, maar hij zag dat er meer mogelijk was dan ze daar zelf konden vermoeden. Door dat besef te ontwikkelen en een stukje gedrevenheid in de ploeg te brengen, werd de club na twee seizoenen derde in de veldcompetitie en behaalde het team in de zaal het kampioenschap. Het komende seizoen hoopt Mijnsbergen opnieuw een stapje te maken. “Op het veld is de doelstelling duidelijk, met minder dan een kampioenschap zijn we niet tevreden. In de zaal zullen we genoegen nemen met lijfsbehoud, zodat we dan volgend jaar in beide competities op het op één na hoogste niveau spelen”. 

Volgens de coach moeten deze doelen zeker te halen zijn. ”Ons scorend vermogen en enorm sterke collectief zullen menige tegenstander op de knieën krijgen. We moeten echter nog wel werken aan onze fysieke conditie. Hiervoor hebben we al een samenwerking met het naburige fitness-centrum ‘De Viergang’ bewerkstelligd”. 

De dadendrang van de Pijnackerse korfballers komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. De winnaars-mentaliteit van Mijnsbergen is inmiddels overgeslagen op de rest van de club: “Avanti zit momenteel op een kruispunt, waar ze de stap naar een structureel hoger niveau kunnen maken. Ik wil dat, de spelers willen dat, maar ook het bestuur en de mensen van de club staan achter die wens. Het is nu alleen nog zaak om een goed plan van aanpak te bedenken en uit te voeren, zodat Avanti weer een treetje hoger op de korfbal-ladder kan komen te staan”. Dat plan krijgt al gestalte door de grote betrokkenheid van de technische staf bij de jeugd. “We hebben momenteel een erg talentvolle jeugd. De technische staf, bestaande uit Karim Ratoube, Henk Jan Post en mijzelf, traint buiten de selectie óók de A- en B-jeugd, om zo deze jeugd te behouden voor de club en tegelijkertijd een clubstijl in te bouwen. Zo hopen we ook in de toekomst verzekerd te zijn van een succesvolle selectie”.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12