Zijkant...

Algemeen

Ik weet niet wat dat is, maar het lijkt wel of iedereen vandaag de dag fanatiek en nietsontziend bezig is met afvallen, of in elk geval met niet dikker worden. Omdat ikzelf van nature en ook van huis uit vel over been ben, mijn man noemt mij niet voor niks vertederend 'een lopend gratenpakhuis', kan afvallen, je aan een streng dieet overgeven of minstens terdege op je gewicht letten mij absoluut niet boeien.

Mijn man vindt trouwens 'je bent je gewicht in goud waard' sinds hij omgang met mij heeft één van de domste gezegdes die ooit zijn bedacht. Ik heb vroeger, moet ik bekennen, wel even de stille hoop gehad, en dan te bedenken dat ik normaal gesproken een behoorlijk luidruchtige stoelgang heb, het is zonde dat ik het zeg, ik heb dus vroeger wel kortstondig de illusie gekoesterd dat ik wat molliger zou kunnen worden. Zelfs droomde ik in het geniep van oogverblindende wulpse vormen, waarmee ik de vertegenwoordigers van dat andere geslacht een geducht poepie zou kunnen laten ruiken. Maar helaas, die hoop ging in rook op. Een dwarse stofwisseling en een ook al niet belangeloos meewerkende spijsvertering staken daar een stokje voor. En als ik dan naar één van mijn halfbroers keek, die wèl groeide en bloeide, dan kon ik wel 's jaloers uitpakken. We gingen samen vaak naar de plaatselijke snackbar. Tenminste, m'n halfbroer elke dag en ik heel af en toe. Dan bestelde hij steevast wat hij een zevengangenmenu noemde: één broodje halfom en zes bier. 'Nee hoor', zei hij er ook altijd bij, 'ik heb helemáál geen drankprobleem, behalve als ik niks te zuipen heb'. Hij was overigens bepaald niet op z'n achterhoofd gevallen, als u dat soms mocht denken. 'Ik drink omdat ik 't lekker vind. Als je gaat drinken om te vergeten, vergeet 't dan maar', heb ik hem 's horen zeggen.
Dat neemt allemaal niet weg dat er heden ten dage meer mensen zijn met overgewicht dan met overwicht. Dat komt omdat we niet meer de moeite en de tijd nemen om naar elkaar te luisteren. De meeste mensen zijn alleen maar met zichzelf bezig. De jeugd zit nergens meer mee. Staat ook nergens bij stil. Het slaat misschien nergens op, maar van de week hoorde ik dat 9 procent van de ongelukken wordt veroorzaakt door automobilisten die te veel hebben gedronken. Ik wil niet bijdehand overkomen, maar dan moet de conclusie zijn dat 91 procent van de ongelukken wordt veroorzaakt door automobilisten die broodjenuchter zijn. Dáár hoor je nooit niemand over. Nou zeggen cijfers natuurlijk niet alles, maar tóch. Ik las, om nog een voorbeeldje te noemen, ook dat popartiesten zeventien keer zo veel zelfmoord plegen als makelaars. Vind ik toch behoorlijk eigenaardig, als je ervan mag uitgaan dat één keer zelfmoord plegen in de regel toch knap dodelijk kan zijn. We communiceren niet meer met elkaar, dát is het probleem. We vergeten dat spreken en verspreken heel wat minder erg is dan zwijgen en verzwijgen. We hebben allemaal last van onze ikketic. Dáár zouden we ons nou 's dik voor moeten maken.

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12