Afbeelding

Coach Tim Kool en pupil Maxime de Wit samen als taekwondoka actief op EK

sport

Editie: Week 18, Jaargang 21 |

De ervaren Tim Kool en debutant Maxime de Wit vertegenwoordigen Delft op het EK taekwondo (foto: Marijn Abbenhuijs)

 

DELFT - De Nederlandse selectie voor het EK taekwondo, dat dit weekend in het Zweedse Skövde wordt georganiseerd, bevat twee Delfse taekwondoka’s. Voor de ervaren Tim Kool is het routine, voor zijn pupil Maxime de Wit haar debuut.

“Je kunt bij taekwondo in verschillende bonden deelnemen”, legt Tim Kool uit. “Vanaf 2000 heb ik altijd in de Nederlandse selectie gezeten en ben ik in de Europese- en Wereldkampioenschappen van die verschillende bonden uitgekomen. Ik ben zes keer Europees kampioen geworden, één keer wereldkampioen en één keer wereldkampioen teams. Sinds zeven jaar kom ik echter in deze bond uit en dit is toch wel de grootste en sterkste bond. Dit EK heb ik nog niet gewonnen. Vorig jaar werd ik derde en dat was echt belachelijk. Ik had dat toernooi moeten winnen. Ik heb mijn verlies nog vaak teruggekeken en kan sommige beslissingen van de scheidsrechters nog steeds niet begrijpen. Helaas is de rol van de scheidsrechter in onze sport heel groot en ben je daar soms meer van afhankelijk dan je zelf zou willen. Maar dat ik dit jaar voor de winst ga, is duidelijk. Winst is ook het enige dat telt. Met minder kan ik echt niet tevreden zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat ik nu ga vertellen dat ik dit weekend als Europees kampioen afsluit, daarop zijn veel te veel factoren van invloed. Ik verwacht helemaal niets, maar winst is zeker niet ondenkbaar.”

Voor de 17- jarige Maxime de Wit is het de eerste keer dat ze voor de Nederlandse selectie mag uitkomen en dat zorgt voor de nodige spanning. “Ik vind het best wel spannend, ja”, is ze eerlijk. “Ik heb in oktober met een Worldcup meegedaan, maar dat was een open toernooi. Nu kom ik echt voor de Nederlandse selectie uit en daar heb ik nog helemaal geen ervaring mee. Nee, ik heb geen andere dingen gedaan in de aanloop naar het toernooi. Voor elk belangrijk toernooi train ik wat meer en in dit geval waren die extra trainingen met de selectie in Papendal, maar dat is het enige verschil in voorbereiding met de andere toernooien. Mijn voorbereiding staat altijd vooral in het teken van mijn gewicht. Ik kom uit in de gewichtsklasse lichter dan zestig kilo en moet er dus voor zorgen dat ik voor het toernooi aan dat gewicht voldoe. Dat vind ik altijd moeilijk. Ik ben een lekkere eter en steeds als ik moet afvallen voor een toernooi, komen er allemaal verleidingen op mijn pad. Dan zijn er allerlei etentjes met familie en vriendinnen en moet ik me inhouden. Wat ik heb gedaan om op gewicht te komen? Ik heb met vuilniszakken aan getraind om meer vocht te verliezen tijdens mijn trainingen, veel hardgelopen en vooral regelmatig gegeten. Het belangrijkste is dat je, bijvoorbeeld, om de drie uur iets kleins eet. Daar reageert je lichaam het beste op.”

Dat de 28- jarige Tim Kool langzamerhand een ervaren rot aan het worden is in de taekwondo- wereld werd hem duidelijk toen hij de selectie voor het Europees Kampioenschap zag. Niet alleen is hij de oudste van de dertien selectieleden, ook is er plaats voor Maxime de Wit, die hij als klein meisje haar eerste taekwondoles gaf. “Het is voor het eerst dat ik de oudste ben in de selectie”, vertelt Kool. “Ik voel me daardoor wel een ouwe zak. Het is natuurlijk vooral heel leuk dat ik al zoveel jaar meedoe. Ik heb tijdens al die kampioenschappen een hoop vrienden gemaakt bij de buitenlandse selecties en ik vind het leuk dat ik al die gasten dit weekend weer zie. Ik kom tijdens zo’n kampioenschap alleen maar bekenden tegen met wie ik allemaal weer kan bijkletsen.” Zo’n beetje tegenovergesteld zal de situatie van Maxime de Wit zijn. “Ik ga er zonder enkele verwachting heen”, geeft ze aan. “Ik kan er namelijk totaal niet tegen als iets minder goed gaat dan ikzelf had verwacht. Ik doe gewoon mijn best en zie wel wat dat brengt. Welke rol Tim speelt tijdens mijn toernooi? Nou het prettige aan Tim is dat hij veel wedstrijdervaring heeft. Daarmee helpt hij mij vooral tijdens de trainingen heel erg. Tim weet me precies te vertellen hoe ik oefeningen tijdens wedstrijden moet toepassen. Daar heb ik heel veel aan.”

Toch moet Maxime het tijdens haar EK- wedstrijden zonder de steun van haar coach doen. “Ik ga Maxime tijdens het toernooi niet coachen”, geeft de meervoudig kampioen aan. “Ik ben dit weekend alleen maar met mijn eigen toernooi bezig. Ik vind het wel heel spannend om te zien hoe ze het doet. In mijn ogen is alles mogelijk en ja, daarmee bedoel ik ook de titel.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12