RKDEO moet nu doorpakken en kampioen worden, vindt Marcel van der Spek

Algemeen

Marcel van de Spek omspeelt Mark Trieling met rugnummer 7 in de derby tegen Oliveo. Sjoerd Arkesteijn, Mark Milolaza en Lennart Hilkhuysen met nummer 10 zijn aandachtige toeschouwers. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – RKDEO draait dit seizoen bovenin mee in de Tweede Klasse. Zondag verdedigden de witroden hun koppositie in de Tweede Klasse met succes. “Nu moeten we met zijn allen voor het kampioenschap gaan”, vindt middenvelder Marcel van der Spek.

Van der Spek kwam begin dit seizoen, na een voetballoos jaar, terecht in de selectie van trainer Martin de Graaf. “Ik heb ervoor twee seizoenen bij HMSH gevoetbald. Daar heb ik om verschillende redenen, waaronder de geboorte van mijn zoon, niet veel gespeeld. Daarom besloot ik een jaartje te stoppen. Na een jaar ging het toch wel kriebelen en hoorde ik dat RKDEO op zoek was naar spelers die de club verder wilden helpen. Ik ben toen met trainer Martin de Graaf gaan praten.” 

Het goede gesprek leidde het begin van een vruchtbare samenwerking in, want Van der Spek, die in de jeugd van Ajax en ADO speelde, wist al snel een basisplaats te veroveren. “In het begin was het wel even wennen, want ik was er een jaar tussenuit geweest. Ik wilde me graag bewijzen, want bij HMSH speelde ik ook lang niet altijd. Inmiddels ziet het ernaar uit dat ik een vaste waarde ben. Ik begon als ‘nummer 10’, maar inmiddels speel ik controlerend op het middenveld. Die rol past denk ik beter bij me.” 

Het gaat goed met RKDEO. De ploeg verloor dit seizoen slechts twee keer, speelde drie keer gelijk en wist al elf wedstrijden winnend af te sluiten. Ook afgelopen zondag werd gewonnen, in de derby tegen Oliveo. “Ik merkte wel dat die wedstrijd bij veel jongens meer leefde dan anderen, maar voor mij was het een wedstrijd als alle anderen. Zelf ben ik een echte Hagenees en ik weet van mijn tijd bij HMSH dat de wedstrijden tegen GONA ook wel speciaal waren, maar het gevoel had ik er niet zo bij. Wel wist ik wat het is om zulk soort wedstrijden te spelen.” 

‘IK KWAM HIER ALS HAGENEES BINNEN EN KENDE HET DORPSE LEVEN NIET ZO GOED’
Het wennen bij zijn nieuwe club ging de 23-jarige student sportmanagement goed af. “Ik kwam hier als Hagenees binnen en kende het dorpse leven eigenlijk niet zo goed. Ik ben gewoon mezelf gebleven en al snel bleken de jongens in de groep me te accepteren. Zo voelde ik me eigenlijk al snel thuis.” Dat RKDEO na zestien wedstrijden bovenaan zou staan hadden velen niet verwacht. Ook Van der Spek niet. “Voor het seizoen heb ik gezegd dat we voor een plek bij de eerste vijf en eventueel een periode zouden moeten gaan. Ik zou dat nog steeds een knappe prestatie vinden, maar ik weet zeker dat als we er met zijn allen vol voor gaan, dat er dan meer in zit. We moeten dit seizoen gewoon kampioen worden.” 

De eerstvolgende horde in dat kampioenschap moet zondagmiddag worden genomen als RKDEO op bezoek gaat bij Nieuwkoop, de nummer twee van de ranglijst. “We hebben daar wat recht te zetten, want in de thuiswedstrijd verloren we met 2-5 van ze. Er leven dus zeker revanchegevoelens. Makkelijk zal het niet worden en met een puntje zou ik redelijk tevreden zijn, maar door te winnen kunnen we een tik uitdelen. Zij zijn op dit moment in vorm, want afgelopen weekend wonnen ze met 9-0 van Full Speed, maar wij zijn in uitwedstrijden nog altijd ongeslagen. We moeten gewoon winnen, want het zou zonde zijn als we de koppositie, waar we zo hard voor geknokt hebben, uit handen geven.”

‘HET IS ZAAK DAT WE HET HELE SEIZOEN GEMOTIVEERD BLIJVEN EN DOORGAAN MET HARD WERKEN’
Beslissend voor het kampioenschap wil Van der Spek de wedstrijd van zondag niet noemen. “Want we spelen in een competitie waarin alle ploegen van elkaar kunnen winnen. Daarom is het zaak dat we het hele seizoen gemotiveerd blijven en doorgaan met hard werken.” 

Dat harde werken leidt tot nog toe tot verzorgd combinatievoetbal. “Wij willen de bal één of twee keer raken en dat gaat ons aardig af. Barcelona is daarbij natuurlijk het mooiste voorbeeld.” Van der Spek vindt dat zijn ploeg als één van de beteren in de competitie voetbalt. “Maar we moeten wel scherp blijven, anders kan je zomaar tegen een nederlaag aanlopen. Dat hebben we gezien toen Vredenburch hier op bezoek kwam.” 

Van der Spek gelooft heilig in het kampioenschap van RKDEO. Aan trainer Martin de Graaf zal het volgens de middenvelder in elk geval niet liggen. “Hij is met RKDEO al gepromoveerd en wil nu vol voor het kampioenschap gaan. Hij is daarbij erg fanatiek, soms misschien op het overdrevene af. Maar hij bedoelt het alleen maar goed.” Volgend jaar zal Harold Tjaden voor de groep staan. “Ik ken hem helemaal niet. Ik weet alleen dat toen ik bij VCS in de F’jes zat, hij in het eerste speelde. Maar ik wil nog niet te ver vooruit kijken. We moeten nu eerst voor het kampioenschap gaan.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12