Hemd van het lijf

Algemeen

Vorige week zaterdag stond heel Delft in het teken van de intocht van Sint Nicolaas. Na hem zo’n jaar gemist te hebben, vonden we het wel weer even tijd om met de Goedheiligman bij te praten.

1. Waarom wilde u graag tijdens de intocht in Delft gefotografeerd worden?
“Omdat de intocht in Delft altijd weer een hoogtepunt is in het jaar. Delft is een heel gezellige stad. Verder ben ik altijd weer blij om alle mensen en kinderen bij elkaar te zien.”

2. Hoe is de intocht u bevallen?
“Prima. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad. Dit jaar hadden we een experiment. Normaal gesproken gebruikten we altijd een pepernootmachine, nu werkten we met een Pietenkeuken. Dat werkte niet helemaal goed, maar de kinderen merkten er gelukkig niks van. Verder vond ik het heel leuk dat de burgemeester ons zowel op de kade als bij het Stadhuis welkom heette.”

3. Hoe is uw band met de stad Delft en haar inwoners?
“Ik kom nu al heel lang in Delft en die band is eigenlijk altijd al heel goed geweest. Delft is een mooie stad gebleven, ondanks alle veranderingen. Ik ben elk jaar weer benieuwd hoe we de stad aantreffen. Verder vind ik de mensen in Delft over het algemeen erg vriendelijk en voelen mijn Pieten en ik ons altijd weer heel welkom.”

4. Vindt u die veranderingen in het stadsbeeld niet jammer?
“Absoluut niet. Ik vind het juist goed dat de stad zich blijft ontwikkelen. Ik vind ook zeker dat je moet durven om dingen af te breken, mits je er wel iets moois voor in de plaats zet dat bij Delft past. Zo vind ik bijvoorbeeld dat het stadsbeeld bepaald moet worden door de kerktorens en dat er dus geen hoogbouw in het centrum moet komen.”

5. Merkt u veel verschil tussen de jeugd van tegenwoordig en die van, pak 'm beet, twintig jaar geleden?
“Ik zie zelfs al verschil tussen de jeugd van nu en die van vijf jaar geleden. En dat is maar goed ook, want de tijden veranderen en daarbij mag de jeugd niet achterblijven. Kinderen blijven leuk, ze zijn alleen wat mondiger geworden. Dat komt doordat ze veel meer dingen voor zichzelf doen. Ze sporten, houden zich bezig met culturele activiteiten en hebben bovenal ook ander speelgoed.”

6. Heeft u tegenwoordig vaker met agressie te maken dan vroeger?
“Absoluut niet. Wat ik wel zie, is dat ouders of grootouders vaak meer willen dan de kinderen zelf. Ze willen dat hun kind een hand krijgt of even met Sint op de foto mag. Dat mag ook, maar dat kan niet altijd. Ze kunnen niet altijd waarderen dat er ook anderen zijn die aandacht van de Sint willen. Waarschijnlijk is dat alleen maar teleurstelling, omdat ze het beste voor hun kind of kleinkind willen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan....
“…zou ik niet veel veranderen. Veel mensen klagen dat Bas Verkerk niet zo vaak in Delft te zien is, maar hij zet Delft met alles wat hij doet heel goed op de kaart. Delft mag in zijn handen knijpen met zo’n burgemeester.”

8. Waar moet een goede Piet van u aan voldoen?
“Een goede Piet moet sowieso enthousiast zijn. Verder moet hij fit zijn en niet bang zijn voor hoge daken. Een Piet in mineur kan maar beter op zijn bed blijven liggen, want daar hebben we niks aan. Hoofdpiet en ik kunnen de Pieten wel redelijk snel weer vrolijk krijgen. Hij is sowieso erg goed in het geven van peptalks, dat doet hij ook altijd bij het aanmeren.”

9. Wat is het eerste dat u doet als u terug bent in Spanje?
“Uitrusten, want dat is wel nodig ook. We hebben het erg druk deze periode en we houden dan een soort van vakantie. Ik heb in Madrid een hele grote jacuzzi waar alle Pieten en ikzelf in kunnen. Daar gaan we lekker genieten en uitrusten, want in januari moeten we hard aan het werk voor het komende jaar.”

10. Wat wilt u nog aan de kinderen in Delft kwijt?
“Dat je altijd je schoen mag zetten. Soms doen we er wat in en soms niet. Ook is het zo dat ik liever vijf kleine cadeautjes geef dan één groot. Ten slotte zou ik het erg fijn vinden als jullie me, als jullie wat ouder zijn, willen helpen. Zo kan je bijvoorbeeld surprises maken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12