Afbeelding

Jeu de boules-vereniging MIDI groeit naar internationaal niveau

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 21 |

Joop Molier (links), Leo Kramer en Frans Bazen (rechts) zijn trots op MIDI en het prachtige jeu de boules-complex (foto: Marijn Abbenhuijs).

 

DELFT - Meer Inzicht Dan Inspanning, luidt de naam van één van de grootste jeu de boules-clubs van Nederland voluit. Joop Molier, Leo Kramer en Frans Bazen zijn er al een tijdje lid en zagen hun club groeien.

“Ik ben bij MIDI gaan boulen door een stukje in de krant”, blikt Molier terug. “Ik las over een dame die op haar negentigste nog boulde en ben naar aanleiding daarvan eens bij de club komen kijken. Ik werd gelijk met open armen ontvangen. Mij werd gevraagd of ik mee wilde spelen en sindsdien ben ik blijven hangen. Een jaar later ben ik penningmeester geworden en dat ben ik vijf jaar gebleven.” Leo Kramer deed er drie jaar over voordat hij zijn belofte aan zijn voormalige werkgever inwilligde. “Ik had hem beloofd dat ik een keer zou komen kijken, maar ik kwam nooit. Na drie jaar ging ik er toch maar een keertje heen en nu ben ik drie keer per week op de club.” Kramer trok op zijn beurt Frans Bazen mee naar MIDI. “Ik heb er geen spijt van dat ik ook ben gaan boulen.”
Inmiddels is het drietal zeer actief voor de vereniging. Met zijn drieën houden ze zich bezig met de marketing van de vereniging. Ze regelen de subsidies, advertenties en sponsoren en werven twee keer per jaar leden. “In november is de volgende ledenwerving weer”, vertelt Kramer. “Dat verzorg ik samen met Han Hendriks. Nieuwe leden spelen dan vier maandagavonden van 7 tot half 10 pétanque (de officiële naam van de meest bekende vorm van jeu de boules, red.) en ontvangen na de laatste avond een door de NDJB ondertekend certificaat.” Bazen is op zijn beurt hard aan het werk om een jaarlijkse uitwisseling met een Belgische club op poten te zetten. “Op 6 juli komen zestig Belgen naar Delft. Spelers met partners. De Belgen die niet komen om pétanque te spelen, krijgen dan een rondleiding door de stad.”

 

Verbouwing
Molier raakt intussen niet uitgesproken over de verbouwing van het verenigingscomplex. “Een jaar of tien geleden hadden we naast wat buitenbanen alleen nog zes binnenbanen en een hele kleine kantine”, vertelt de voormalig penningmeester. “We hebben toen op een gegeven moment zelf, met een groep verenigingsleden, een nieuwe, verwarmde hal gebouwd. Dat was een fantastische tijd. Ik heb echt genoten van de sfeer en de gezamenlijke wil er iets moois van te maken.” Iets moois werd het. MIDI beschikt nu over zestien binnenbanen en 43 buitenbanen. Het hele jaar door kunnen de 230 leden van de vereniging spelen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Als één na oudste en tevens één van de vijf grootste jeu de boules verenigingen van Nederland, zit MIDI niet verlegen om een aantal prachtige trekpleisters. Zo wordt op 7 april op de Delftse boulebanen de ‘generale’ gespeeld. Ruim 220 jeu de boules spelers verdeeld over meer dan honderd teams uit Nederland en België openen dan het buitenseizoen.
Een Delfts fenomeen is inmiddels het jaarlijkse, drukbezochte Markttoernooi, waarbij de Markt van het stadhuis tot aan de Nieuwe Kerk is bezaaid met zand en omringd door dranghekken. “Een ontzettend leuk internationaal toernooi is dat”, is Kramer trots. “Engelsen, Fransen, Belgen en Duitsers komen er elk jaar op af en zo’n duizend mensen staan er aan de dranghekken te kijken. Die buitenlanders vinden het ontzettend leuk om te komen en komen graag terug. We hebben een goede uitstraling en www.midi-petanque.nl is een prachtige website. Dat zal ongetwijfeld een flinke duit in het zakje doen.”

Plotseling klinkt een galmende stem over de speakers in de kantine. Alle aanwezigen worden gesommeerd de jeu de boules-banen te betreden. Het is immers de laatste  donderdag van de maand en dan vindt er altijd een onderling toernooi plaats. De drie mannen staan op en pakken hun ijzerwerk erbij. Genoeg marketing voor vandaag, er moet weer gebould worden... (MA)

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12