Erik Nieuwenhout (Full Speed) is een beetje boos over uitspraken van z'n voorzitter

Algemeen

Erik Nieuwenhout, die aan het eind van dit seizoen met voetballen schijnt te stoppen: verkeerd beeld van de spelersgroep van Full Speed. Rechts Ronald Hes. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Erik Nieuwenhout, met z'n 29 lentes één van de oudere rotten in Full Speeds eerste elftal, viel van de ene verbazing in de andere. Het draait allemaal om het feit dat Full Speed en trainer Peter Bos al na één seizoen de samenwerking beëindigen. Kan gebeuren, dat zeker. Maar de uitleg die in de officiële verklaring namens de club aan de boze buitenwereld wordt gegeven, schiet Nieuwenhout in het verkeerde keelgat.

Bos is, zo heet het, 'een maatje te groot' voor Full Speed. 'De beleving en hetgeen Peter denkt te kunnen bereiken met de groep en vooral de wijze waarop spoort niet geheel met het algemene gedachtegoed en de cultuur binnen Full Speed'. En: 'Wij betreuren dit besluit zeer, temeer omdat Peter vaktechnisch en tactisch een uitstekend trainer is. Het bestuur en de Technische Commissie wensen evenwel vast te houden aan het beleid en strategie van de afgelopen jaren, dat tot nu toe succesvol is geweest'. Dat het qua taal en stijl een niet geheel vlekkeloze compositie is, dat is niet wat Nieuwenhout dwarszit. Er is nadrukkelijk afgesproken, zegt hij, dat alle berichtgeving over de kwestie-Bos via Henk de Witte zou lopen, de man die de PR en zo in z'n rugzak heeft. "Er zouden dus geen individuele interviews worden gegeven. Dat gold voor iedereen, dus ook voor de voorzitter". Sjaak Lispet deed echter in deze krant vrolijk z'n verhaal. En Nieuwenhouts verbazing ontaardt in betrekkelijke boosheid. Hij spreekt van 'een pikante verklaring'. En: "Dat verhaal van Sjaak Lispet in jullie krant raakte kant noch wal. Nee, ik vond dat niet zo elegant, om het maar zacht uit te drukken. Voor mij was het in elk geval een schop tegen het zere been. Echt, wat hij in dat verhaal zegt slaat echt nergens op". Want daar wringt volgens Nieuwenhout de voetbalschoen: "Hij schildert ons, de spelers, af als een stelletje feestbeesten en onbenullen die de afgelopen drie jaar niks bijzonders hebben gedaan". 

Nieuwenhout is er ook niet blij mee dat men het qua doelstelling voor dit seizoen nogal hoog in de bol blijkt te hebben. "Een hoger niveau dan de tweede klas? Dat zie ik niet gebeuren. We zijn van de vierde naar de tweede klas gepromoveerd. Met voor 75 procent dezelfde spelersgroep. Dit is ons plafond, denk ik. En zo staan de meeste spelers er tegenover". 

Om, weet hij, nog maar te zwijgen over de organisatie binnen de club. Daar mankeert nog wel het één en ander aan. "Daarover zou ik al een bladzij kunnen vullen. Als je ziet met wat voor ballen we trainen, om maar 's iets te noemen. Nee, het bestuur moet niet denken dat zij er alles aan hebben gedaan om ons naar de tweede klas te brengen. Dat heeft toch echt de spelersgroep gedaan".

'HET BESTUUR HEEFT DE BESLISSING GENOMEN'
Misschien, gist Nieuwenhout, heeft de voorzitter zich vergaloppeerd. Kan gebeuren. Maar dan toch: "Het stapelt zich op. Het lijkt nu net of ze het vertrek van Peter Bos uitvechten over de rug van de spelers. Bos zegt: het is een prima spelersgroep. Ook wel logisch, want we moeten nog wel samen een half jaar door. Je moet zulke dingen binnenskamers houden. Onze doelstelling voor dit seizoen was handhaven in de tweede klas en de beste amateurclub van Delft worden. Let wel: amateurclub. Komend weekend gaan we met de spelersgroep een weekend naar Nijmegen. Daar gaan we ook praten, samen met de begeleiding, over de doelstelling voor de tweede helft van dit seizoen. Nou, die zal hetzelfde zijn als de doelstelling die we voor dit seizoen hadden. We moeten wel reëel blijven. Als je ziet hoe we de punten bij elkaar gesprokkeld hebben. Misschien hadden we eigenlijk geen zeventien punten moeten hebben, maar dertien. Dan zouden we nu in het rechterrijtje staan. Zó super gaat het allemaal niet". 

-Hebben de spelers een doorslaggevende stem gehad in het besluit niet met Bos verder te gaan?
"Het bestuur heeft bij verschillende spelers geïnformeerd. Dat was een soort evaluatie over de afgelopen vier maanden. Daarbij kwamen allerlei kleine dingetjes naar voren. Voornamelijk randzaken. Het bestuur heeft de beslissing genomen. Maar als het bestuur zegt dat Bos tactisch prima is en dat hij geweldige oefenstof heeft, dan vraag ik me wel af: Hoe weten ze dat nou?" 

-Vind jij het jammer dat Bos na één seizoen alweer weggaat?
"Jammer, dat is niet het goeie woord. Ik zeg eerlijk: ik had niet nóg een jaar onder hem willen trainen. Hij is niet mijn type trainer. Je hebt trainers die bij je passen en trainers die niet bij je passen". Lacht. "Ik heb nog niet zo veel trainers gehad met wie het klikte. Maar dat zal dan wel voor een groot deel aan mij liggen. Laat ik het zo zeggen: Bos is wat minder een peoplemanager dan we gewend waren. Nee, ik ben er dus niet rouwig om dat hij weggaat". Toch geeft Nieuwenhout wel toe dat het voor Bos niet makkelijk was om de succesvolle Pierre van Zinnen op te volgen. Bovendien: "Bos is er op het laatste moment bij gekomen. Maar ja, hij is er ingestapt. Dus hij zag mogelijkheden". 

Terugkijkend op de eerste helft van het seizoen rept Nieuwenhout toch van 'een prima eerste helft'. "We spelen nu wel iets anders. Geen 4-4-2 meer. Dat speelden we met twee controleurs, nu spelen we met één controleur. Vooral in het begin was het nog zoeken naar de juiste man op de juiste plaats. Maar na een wedstrijd of vier begon het aardig te draaien". En, ook niet onbelangrijk: "We pakten de punten tegen de ploegen waar we sowieso punten van wilden pakken. Ik begrijp dat dat voor een bepaald verwachtingspatroon heeft gezorgd, maar het is zeker niet zo dat we iedere tegenstander zo maar even één, twee, drie van de mat spelen. Dat we nu tactisch anders spelen dan in de afgelopen seizoenen is logisch. Dat kan niet anders in de tweede klas". 

Dan windt Nieuwenhout zich toch weer op over de publiciteit rond het aanstaande vertrek van Bos en welke beweegredenen daaraan ten grondslag zouden liggen. "De Zwarte Piet wordt daarbij te veel bij de spelersgroep gelegd. Dat is gewoon niet terecht". Overigens: "Misschien was dit wel een één mansactie van de voorzitter". Dat neemt niet weg: "Eerst waren onze schouders blauw van de schouderklopjes. En nu zouden we er geen hout meer van kunnen?". Maar: "Ik blijf zeggen dat de plek waar we nu staan voor deze spelersgroep het maximaal haalbare is". 

-Kan dit gedoe niet een nadelige invloed hebben op de prestaties in de tweede helft van dit seizoen?
"Ik ben bijna de oudste van het elftal. Ik voel me verantwoordelijk. Nee, ik weet niet of alle jongens het hiermee eens zijn. De jonge jongens denken: Ach, het zal wel. We gaan gewoon lekker verder". 

-Wat voor een trainer moet er straks komen?
"Hij moet, wat mij betreft, een combinatie zijn van Peter Bos en Pierre van Zinnen. Kijk, iedere speler heeft z'n eigen persoonlijkheid. Een trainer die iedereen te vriend houdt, die vind je niet. Maar hij moet wèl iemand zijn die de club hoog in het vaandel heeft staan. De trainer is een passant. Soms klikt het, soms klikt het niet. Het zijn toch de spelers die het moeten doen, samen met de trainer. De spelers moeten op een bepaalde manier voor de trainer door het vuur willen gaan".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12