Afbeelding

Bier plus brood is Delfts Kuitje; een gloednieuw en uniek product

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 22 |

Aad van der Hoeven (links) en Jack van Roon zijn trots op hun nieuwe product; het bierbrood Delfts Kuitje.

DELFT – Brood en bier gaan prima samen, ook als je het tot één product verwerkt. Dat bewijzen Bakkerij Van Roon en Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft.


Samen kwamen ze op het idee voor het Delftse bierbrood ‘Delfts Kuitje’, een brood dat is bereid met het Delfts Kuyte Bier van Bieshistorie Delft. “Het is een mooie combinatie”, zegt Aad van der Hoeven dinsdagmiddag tijdens de presentatie. Het brood is ontworpen door Jack van Roon van Bakkerij Van Roon. “Het is een puur Nederlands product, met bijvoorbeeld volkoren meel van Zeeuwse akkers”, geeft Jack van Roon aan. Het grote verschil met normaal brood is dat het ingrediënt water is vervangen door bier. “Maar ik ga niet vertellen hoe de verhoudingen precies zijn”, lacht Van Roon.
Het was namelijk geen sinecure om het nieuwe product smaakvol en helemaal naar wens te maken. Daar is de Delftse bakker vier maanden druk mee geweest. “Want je moet wel tevreden zijn over je product. Ik wilde het steeds lekkerder maken.” Dus paste hij het keer op keer aan. Totdat hij zag en proefde dat het goed was.


Moeders kunnen het bierbrood gerust aan hun kinderen meegeven. “Het wordt gebakken op 240 graden Celsius, dus alle alcohol is vervlogen”, weet Van Roon. De Delftse bedenkers denken dat ze de eersten in Nederland zijn met dit product. “Iets nieuws doet het altijd goed”, verwacht Van der Hoeven. “Ik denk ook wel dat hier behoefte aan is. Het moet nog wat bekender worden, maar ik hoop dat mensen enthousiast worden. We willen het ook aan de horeca gaan verstrekken, want het is zeer geschikt om met kruidenboter op tafel te zetten.”
Het verschil met regulier brood is niet intens groot. Van Roon: “Delfts Kuitje is iets zoeter. Dat heeft met name te maken met toevoegingen als kruidnagel, zoethout en kandijsiroop. Dit geeft het brood een heerlijke en fijne smaak.” De reacties zijn tot nu toe erg positief. Al tijdens de presentatie komen klanten, die lucht hebben gekregen van het bierbrood, het nieuwe product in de bakkerij aan de Van Bossestraat kopen. “We zijn hier trots op”, geeft Van Roon aan. “Een kindje is geboren. Maar om vandaag nou beschuit met muisjes neer te zetten, is ook weer zo lullig.” Aad van der Hoeven raadt het iedereen aan om het Delfts Kuiltje eens te proeven. “Als ze dat hebben gedaan, weet ik zeker dat ze nog eens terugkomen. Dit is een uniek brood dat geen enkele andere bakker heeft.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12