Afbeelding

Vier verdachten van overval op Plus Bomenwijk aangehouden

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Eén van de verdachten wordt door een lid van het arrestatieteam geboeid afgevoerd.

DELFT – Vier verdachten van de overval op de Plus-supermarkt in de Bomenwijk zijn dinsdagmorgen in alle vroegte van hun bed gelicht en in de boeien geslagen. Zestig politieagenten waren betrokken bij deze actie.


Agenten en arrestatieteams hielden in Delft en Rotterdam niet alleen de vier verdachten aan, maar doorzochten onder leiding van de rechter-commissaris ook zeven woningen. De Plus aan de Elzenlaan werd in oktober vorig jaar overvallen. Het speciale overvallenteam ‘Twister’ van de politie-eenheid Den Haag kon afgelopen week - na een lang en intensief onderzoek - een doorbraak forceren in het onderzoek naar de gewapende overval. In nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie in Den Haag werd een grote actie voorbereid. Dinsdag was het tijd de verdachten aan te houden.

Blij
Een bedrijfsleider van de Delftse supermarkt, die niet met zijn naam in de krant wil, was – toen hij het nieuws hoorde – vooral blij voor zijn collega’s die nog kampen met de gevolgen van de gewapende overal. “Zelf was ik het alweer bijna vergeten, maar sommige medewerkers slapen er nog steeds slecht door of ze schrikken snel. Voor hen is de aanhouding misschien een afsluitmomentje, of geeft het een soort voldoening of een veiliger gevoel”, reageert hij.
De bedrijfsleider was er op dinsdag 15 oktober bij toen twee gemaskerde mannen om 12.15 uur tijdens het laden en lossen de supermarkt in stormden. “Een van ons moest het geld uit de kluis halen, de rest werd vastgehouden in het kantoor en met een vuurwapen bedreigd. Dat waren angstige momenten, maar ik kan er rationeel mee omgaan. Ik heb vaker gewapende overvallen meegemaakt. Het is nog net niet aan de orde van de dag, maar als je langer meeloopt in de supermarktbranche dan gaat het wel een beetje bij het vak horen.. Op zulke momenten ben ik meer bezig met hoe het met anderen gaat en ik probeer de rest rustig te houden. Er moet geen paniek ontstaan; dat is het belangrijkste.” Het vervelendste van alles vindt hij wel dat het supermarktpersoneel er mentale schade aan overhield. “Dit is natuurlijk ook voor mij niet prettig, maar ik wil er m’n leven niet door laten beïnvloeden.”
De bedrijfsleider staat er niet van te kijken dat de groep verdachten deels uit Delft komt. “Zulke dingen gebeuren vaak lokaal, ze proberen het meestal op plekken waar ze bekend zijn en kunnen observeren.” De politie meldde afgelopen week dat de daders er na de overval op de Delftse supermarkt met ‘een groot geldbedrag’ vandoor gingen. “Dat is erg overtrokken”, vindt de bedrijfsleider. “Als je de procedures volgt is er nooit veel geld in huis. Ja, er is altijd een werkkapitaaltje, dat is overal, maar je wordt niet rijk van een overval op een supermarkt. Dat zijn spookverhalen. Misschien dat ze net genoeg hadden om weer even te kunnen blowen en snuiven.”

Rechercheonderzoek
Het rechercheonderzoek dat direct na de overval werd opgestart leidde naar een groep verdachten - in de leeftijd van 18, 22, 24 en 42 jaar - uit Delft en Rotterdam. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de overval op de Plus, het uitvoeren van voorbereidingshandelingen met betrekking tot één of meerdere overvallen en verboden wapenbezit. Ze zijn in verzekering gesteld, zitten in beperkingen en werden afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 22-jarige Rotterdammer wordt alleen verdacht van verboden wapenbezit.
De aanpak van overvallen heeft hoge prioriteit bij de politie en het Openbaar Ministerie. Daarom beschikt de politie-eenheid Den Haag over een speciaal overvallenteam ‘Twister’ dat samen met wijkbureaus onderzoeken verricht op het gebied van overvallen. Het aantal overvallen daalde de afgelopen jaren fors, ook in 2013.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12