Afbeelding

Grote woonwijk zonder energienota is werkelijkheid

wonen

RIJSWIJK - De nieuwbouwwijk RijswijkBuiten bewijst dat ook bij grote bouwprojecten bewoners geen euro kwijt hoeven te zijn aan hun energierekening. Dat staat haaks op de heersende opvatting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), dat een 'nul op de meter' nog niet mogelijk is.

Op een congres over duurzaam bouwen in Rijswijk zei directeur Bouwen Meindert Smallenbroek van het ministerie van BZK dat er op zijn departement een grote stapel rapporten ligt met de conclusie dat de zogeheten 'EPC-norm 0' nog niet haalbaar is. "Dat zijn rapporten van dure consultants, die dat allemaal doorgerekend hebben vanachter hun computer. Maar ik vroeg me af hoe dat dan kan, want in het land zie ik diverse bouwers waarbij het wel lukt. In RijswijkBuiten heeft de werkelijkheid de theorie dus ingehaald. Wat dat betreft kan de bouwsector zichzelf op de borst kloppen."

RijswijkBuiten is een nieuwbouwproject op een voormalige glastuinbouwlocatie tussen Rijswijk en Delft, waar in tien jaar tijd zo'n drieduizend woningen moeten komen. Vorig jaar is bouwconcern Dura Vermeer gestart met de bouw van de eerste 250 huizen. De hoge duurzaamheidsambitie die de Gemeente Rijswijk voor dit gebied heeft, is door Dura Vermeer vertaald in een EPC 0-belofte. Mede op basis daarvan won het bedrijf deze aanbesteding.

De eerste woningen die inmiddels zijn opgeleverd, worden gekoeld of verwarmd vanuit een warmte-koude-opslag. Ook hebben ze een flink aantal zonnepanelen op het dak. De complete energie-installatie huren de bewoners voor 90 euro per maand van een speciaal hiervoor opgerichte exploitatiemaatschappij. Die garandeert het onderhoud en beheer van de installatie voor 25 jaar. Met deze werkwijze moet RijswijkBuiten de meest duurzame wijk van Nederland worden. BZK-topman Smallenbroek noemde het een voorbeeld voor andere projecten. Burgemeester Michel Bezuijen van Rijswijk wist te melden dat van de 240 woningen die in de verkoop zijn gegaan er al 203 verkocht zijn, terwijl op 23 een optie is genomen.

Het door Dura Vermeer georganiseerde congres 'Excelleren in duurzame woningbouw' in de Rijswijkse Broodfabriek werd goed bezocht. Tijdens vijf workshops over onder meer samenwerking en financiering gingen bouwers, projectontwikkelaars, investeerders en politici met elkaar in gesprek.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12