Afbeelding

Echte voetbaldieren tillen de jeugd van Concordia naar een hoger plan

sport

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

Arjan Ras voelt zich als een vis in het water tussen de F-pupillen van Concordia. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Bij Concordia heeft men door dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft. Door een grondige herstructurering van de jeugdafdeling, die de club zo’n drie jaar geleden inzette, speelt het hoogste F-elftal van de oudste club van Delft dit jaar, voor het eerst in de honderdnegenentwintigjarige geschiedenis van de club, in de hoofdklasse.

Wat Arjan Ras, hoofdtrainer van de gehele F-jeugd bij de club van Jan Thomée, betreft, is dit pas het begin. “Want ons doel is om met de hoogste elftallen uit alle leeftijdscategorieën in de hoofdklasse uit te komen, met zo hier en daar een uitschieter naar de landelijke competities.”

‘WE WILDEN EEN VERANDERING IN HET DENKEN BINNEN DE CLUB’
Een nobel streven, waar binnen Concordia al enige tijd aan wordt gewerkt. Het proces werd vier jaar geleden door Ras in gang gezet, in samenwerking met Ruud Galjé en voorzitter Dick Schoorl. “We begonnen een technische commissie, waarbij we echt een verandering in het denken binnen de club wilden bewerkstelligen. Sommige mensen zullen zeggen dat we doorselecteerden, ik zeg liever dat we ervoor zorgden dat we al onze jeugdspelers op hun eigen niveau laten spelen. We zijn uitgegaan van een rapport dat we ‘Van kwantiteit naar kwaliteit’ hebben genoemd. Daarbij is zeker nog wel ruimte voor de kwantiteit. Zo volgen alle dertien F-teams tegelijk dezelfde training, maar wel allemaal op hun eigen niveau. Op maandag trainen we wedstrijdsituaties, terwijl we op woensdag circuittraining doen. Ik denk dat het uniek is in Delft dat we voor alle dertien teams een gediplomeerde trainer hebben. Dat beleid hebben we vanaf de mini-F’jes ingezet en je ziet dat het zijn vruchten gaat afwerpen. Dat komt onder meer door mijn zoon Sharan, die de F’jes al drie jaar traint en zo een behoorlijk aandeel in de promotie naar de hoofdklasse heeft.”


Waar Ruud Galjé na tweeënhalf jaar stopte als commissielid, ging Ras door. “Maar ik ben er op een gegeven moment ook mee opgehouden, want ik besteedde er, naast mijn werk, zo’n vijfentwintig uur in de week aan. Helemaal stoppen wilde ik niet, daarom ben ik hoofdtrainer van de F-jeugd geworden.”

‘HET ZIJN ECHTE VOETBALDIEREN DIE PLEZIER UITSTRALEN’
Als hoofdtrainer van de F-jeugd bevindt Ras, die overkwam van Nootdorp, zich in goed gezelschap: Martijn Leonard is verantwoordelijk voor de C-elftallen, Gerard Gilds voor de A-jeugd en de oud-profs Jerry Simons en Wesley Zandstra zwaaien de scepter bij respectievelijk de D- en de B-jeugd  “Het is mooi dat het bestuur zowel heeft durven investeren in zowel materialen als in trainers. Dit zijn echte voetbaldieren die plezier uitstralen en dat op die jongens weten over te brengen. Verder worden de mini-F’jes getraind door tien jongens van de B-junioren. Zij staan iedere zondagmorgen met tachtig van die kinderen op het veld. Fantastisch om te zien.”


Belangrijk klankbord voor de club is Ruslan Aways, wiens zoon in de F1 speelt. “Hij is docent bij de KNVB en helpt ons op het gebied van trainen en naar voetbal kijken. Zo hebben we op zijn aanraden het beleid dat spelers in de F’jes kennismaken met alle posities, dus ook die van keeper. Op die manier hebben ze alles eens geprobeerd en kunnen ze op basis daarvan hun positie kiezen.” Het gaat dus goed met de jeugd van Concordia, maar Ras ziet nog voldoende ruimte voor verbetering. “Want het is onze ambitie om de leukste en beste jeugdopleiding van Delft te worden. Met beste bedoel ik niet dat we op het hoogst mogelijke niveau spelen, maar dat we het beste in de voetballertjes naar boven halen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12