Afbeelding

DES wil mentaal harder worden en sowieso handhaven

sport

Editie: Week 36, Jaargang 22 |

Tilbert la Haye legt twee van z’n speelsters de fijne kneepjes van het korfbal uit. (foto: Koos Bommelé)

Tilbert la Haye begon dit seizoen aan zijn klus als trainer van het vlaggenschip van DES. Dat is weer eens wat anders dan z’n vorige ploeg: het Catalaans korfbalteam.


DES speelt in de zaal en op het veld in de eerste klasse. Dit weekend begint het veldseizoen. Half augustus begon de ploeg met trainen. “Maar we hebben voor de zomervakantie alvast kennis gemaakt met elkaar”, vertelt de 37-jarige oefenmeester. Hij is namelijk nieuw aan het DES-front. La Haye was in het verleden vooral actief als trainer van Fortuna. De afgelopen jaren trainde hij het Catalaans korfbalteam. Z’n Catalaanse contacten deed hij op tijdens een Europees toernooi in Delft. “Daarna ben ik er steeds verder ingerold. Ik heb in 2004 en 2005 twee jaar in Spanje gewoond, daarna reisde ik als voorbereiding op toernooien zo’n twaalf tot vijftien keer per jaar naar Spanje.”

Op de fiets
Nu kan Tilbert la Haye op de fiets naar Sportpark Biesland. Zijn eerste indruk van de groep is dat het qua discipline wel goed zit. “Het is een volwassen en stabiele groep. Een ploeg die er zin in heeft.” Het eerste van DES is in samenstelling nauwelijks veranderd ten opzichte van vorig seizoen. “Ik denk dat we komend seizoen over alle schijven doelpunten kunnen maken. Het is dit jaar de uitdaging om voldoende energie te blijven leveren om het tegenstanders moeilijk te maken. Nu proberen we ze al vroeg het leven zuur te maken, we moeten eraan werken dat de hele wedstrijd vol te houden. Daarnaast wil ik dat we niet alleen de actie zelf verdedigen, maar ook de actie er naartoe.”


-Pakken ze je tips en aanwijzingen goed op?
“Dat doen ze wel goed, ja. Het is een groep die al jaren bij elkaar is en dus bepaalde automatismen heeft. Dan groei je naar een bepaalde speelwijze. Ik wil die lijn van voorgaande jaren grotendeels doorzetten, maar daar wel wat andere accenten in aanbrengen. Het is verder de uitdaging om als groep mentaal harder te worden. Dat heeft voor een groot deel te maken met stoïcijns blijven onder wat je tegenstander doet. Je hebt weleens momenten in de wedstrijd dat de tegenstander een goede fase heeft. Het gaat erom dat dit er niet in resulteert dat jij vervolgens een mindere fase hebt. Daar moet je goed mee omgaan.”


-Wat verwacht je van komend seizoen?
“De eerste klasse heeft verschillende poules op verschillende niveaus. Dan heeft het niet veel zin een exacte doelstelling te geven. In de ene poule zou ik tevreden zijn met een zesde plek, in een andere poule ligt de lat misschien bij een derde plek. In algemene zin wil ik handhaven, dat moet sowieso. Daarnaast gaat het erom dat we met elkaar stappen zetten. Dat de ploeg en spelers zich ontwikkelen. Er zit een verschil tussen verliezen met 21-11 en verliezen met 20-18. Dat zie je niet terug in het puntenaantal, maar wèl in het spel.”

 

Vorig seizoen… “Is DES op het veld van de tweede naar eerste klasse gepromoveerd en heeft de club zich in de zaal moeizaam gehandhaafd in de eerste klasse.”
Volgend seizoen… “Willen we van promovendus naar stabiele eersteklasser.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12