Afbeelding

Wielerseizoen barst los, maar regiorenners wachten

sport

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

Danny Vrolijk (uiterst links) heeft dit jaar een leidende rol bij Westland Wil Vooruit. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Het wielerseizoen staat op het punt van beginnen. Volgende week staat het klassieke openingsweekend op het programma, maar de troeven uit de regio komen nog niet in actie.

Het Pijnackerse Restore Cycling en Westland Wil Vooruit hebben in Spanje de puntjes op de i gezet in aanloop naar de wielerwedstrijden van 2014, maar Joost van der Burg, Wouter Been en Danny Vrolijk bleven om uiteenlopende redenen thuis. Geen reden voor paniek. Het drietal wil dit jaar weer sterk voor de dag komen, maar daarop mag best nog een paar weken worden gewacht. “Ik ben in oktober geopereerd aan mijn schouder”, geeft Schipluidenaar Danny Vrolijk aan. De wegkapitein van Westland Wil Vooruit ging er vanuit dat hij pas in januari aan zijn seizoensvoorbereiding kon beginnen. “Maar ik zit alweer sinds december op de fiets. Een maandje eerder dan gepland, dus. Het gaat eigenlijk ook al best lekker. Mijn explosiviteit is niet weg, dat is misschien zelfs beter geworden. Ik denk daarom ook dat ik in de criteriums om de overwinningen mee kan strijden. Daarnaast zal ik in de klassiekers de wegkapitein zijn en zal ik misschien nog een paar etappekoersen rijden. Of een rol als wegkapitein me past? Dat denk ik wel. Ik kan de koers lezen. Ik heb de afgelopen jaren helaas teveel tegenslag gehad om het zelf ook uit te voeren, maar ik kan zeker van waarde zijn voor de jonge jongens in onze ploeg. We hebben er ook wat leuke renners bij gekregen. Nick van der Meer en Aron Kremer zullen er vanaf komend weekend meteen staan. Zij gaan dit seizoen hoge ogen gooien.”


Ook voor de Nootdorper Joost van der Burg begint het seizoen pas over een maandje. De belofte van Restore Cycling heeft iets langer de tijd genomen om zich na de belangrijkste wedstrijden op de baan voor te bereiden voor het seizoen op de weg. “Ik ben van plan om in het laatste weekend van maart te beginnen met koersen. Tot nu toe gaat de voorbereiding goed. Het is de hele winter goed weer geweest om te trainen. Zeker voor Nederlandse begrippen heb ik niets te klagen gehad.” Dat moet ertoe leiden dat Van der Burg aan het einde van de lente piekt. “Ik hoop een goed Nederlands kampioenschap tijdrijden te rijden en wil graag presteren in de heuvelachtige klassiekers in mei. Het niveau in de beloftencompetitie en de clubcompetitie is hoog, dus ik moet gewoon kijken hoever ik kan komen. Als ik een paar keer bij de eerste twintig kan eindigen, doe ik het goed.” Zijn trainer Wouter Been legt de lat iets hoger. De Delftenaar, die sinds kort zijn ploeggenoten Van der Burg en Rik de Voogd begeleidt, denkt dat zijn pupil nog veel progressie kan boeken. “Joost heeft veel vermogen, wordt scherper en heeft zijn sprintsnelheid verhoogd. Ik denk dat hij in de heuvels top-10 klasseringen kan behalen. Bij het NK tijdrijden zit een plaats bij de eerste twintig er in. Hij is in staat om de prestaties die ik vorig jaar heb geboekt te overtreffen.” Ook over zijn eigen ambities is Been duidelijk. “Ik werk sinds dit jaar fulltime, maar denk dat het mogelijk is om dezelfde prestaties te leveren met minder trainingsarbeid. Wel besef ik dat ik mijn ambities in de klassiekers op een lager pitje moet zetten. In de criteriums zal ik daarentegen goed mee kunnen komen.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12