Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

Een goede tekenleraar en een groepje enthousiaste leerlingen. Dat zijn de ingrediënten voor een toneelvereniging. Het begon aan de ULO - voorloper van de huidige MAVO - aan de Rotterdamseweg. We hebben het over 1939.

Een groepje leerlingen voerde daar regelmatig toneelstukken op, geënthousiasmeerd en geregisseerd door de tekenleraar van de school. Na het eindexamen wilde een deel van de leerlingen toneel blijven spelen en zo werd de Delftse Toneelvereniging ‘de Flits’ opgericht. In de Tweede Wereldoorlog was er te veel verplichte inbreng van de Duitse bezetter en werd de vereniging formeel opgeheven. Om na de oorlog, in 1946, weer in volle glorie van start te gaan. Het begon, zoals veel artistieke uitingen, in een achterkamer en een bierkelder aan de Asvest. In 1961 wisten ze beslag te leggen op de huidige locatie, het Microtheater aan de Kerkstraat 19.

De vereniging bestaat niet alleen uit enthousiaste toneelspelers, maar ook uit leden die bijvoorbeeld kostuums kunnen naaien, verstand hebben van geluid en licht, helpen met het schilderen van het decor en het pand. Het theatermaken is vanzelfsprekend het belangrijkste. Dat gebeurt op een manier die dichtbij de leden zelf staat, maar ook aanspreekt bij het publiek. Daarmee wordt er theater gemaakt en er komt geld binnen voor de instandhouding van dit grootse kleinste theater van de stad. Het theater bestaat 75 jaar en daarom wordt er al vanaf 11 oktober een fraaie jubileumvoorstelling gepresenteerd: ‘Moulin Rouge’. De linkerfoto is geen ‘tableau de troupe’ van de Flits, maar het bekende beeld aan het begin van de vorige eeuw als er een fotograaf werd gesignaleerd. Veel kinderen, een man met een handkar en de eerste vormen van gevelreclame.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12