De wijk Buitenhof maakt deel uit van Delft-West (Foto: Koos Bommelé)
De wijk Buitenhof maakt deel uit van Delft-West (Foto: Koos Bommelé)

Samenwerken voor een veiligere toekomst

Algemeen

DELFT - De gemeente Delft zet zich in voor ‘Preventie met Gezag’. Dit programma, onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid in Delft-West (Wij West), heeft als doel het voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in aanraking komen met crimineel gedrag. De gemeente heeft hiervoor in 2023 rijksgelden ontvangen en rapporteert nu over de eerste behaalde resultaten en toekomstplannen.

Door Cheyenne Toetenel

Het programma Preventie met Gezag benadrukt de noodzaak van een integrale aanpak om jeugdcriminaliteit te verminderen. Door samenwerking, investeringen in jongerenwerk en preventieve interventies wordt gestreefd naar een veiligere en leefbaardere omgeving.

Resultaten
Een belangrijk reeds behaald resultaat binnen Preventie met Gezag is de versterking van het jongerenwerk. Vanuit de bestaande jongerencentra The Mall, De Border en Buitengewoon is het activiteitenaanbod uitgebreid door te zorgen voor meer openstelling. Door samenwerking tussen verschillende jongerenwerkorganisaties zijn activiteiten beter op elkaar afgestemd. “Ook is het kernteam Wij-West jeugd van start gegaan, waarin jongerenwerkorganisaties afstemming zoeken met Toezicht & Handhaving, politie, buurtsportcoaches en PAD-coaches.”

De Persoonlijke Aanpak Delft (PAD), de persoonsgerichte aanpak in Delft, is verbreed. “Deze richtte zich vóór Preventie met Gezag op de overlastgevende en criminele jongeren in Delft”, schrijft het college. “De toelatingscriteria zijn verruimd, passend bij de ambitie om jonge aanwas in de criminaliteit te voorkomen.” 

Een andere belangrijke stap is de aanpak van groepen jongeren die overlast veroorzaken, zoals bij de Papsouwselaan. Hier wordt een domein overstijgende aanpak toegepast, waarbij zowel positieve perspectieven als effectieve repressie worden ingezet om de overlast te verminderen. Dit omvat individuele trajecten, stopgesprekken en huisbezoeken, naast bredere analyses op groepsniveau.

Het programma omvat ook preventieve acties, zoals ‘The Hunt’, een evenement waar jongeren vorige maand geconfronteerd werden met situaties waarin ze snel geld kunnen verdienen en de criminele wereld die hierachter schuilgaat. “Doel van het spel is dat zij situaties herkennen waarin zij geronseld worden door drugscriminelen en zij hier weerstand tegen kunnen bieden.” Ook preventieve Halt-interventies worden al uitgevoerd. “Deze interventies bieden jongeren de kans om te leren van hun fouten en recht te zetten wat ze verkeerd hebben gedaan. Daarnaast kan eerder gesignaleerd worden wanneer de inzet van hulpverlening wenselijk is.” 

Komend jaar
De toekomstige inspanningen van het programma Preventie met Gezag in Delft-West zijn gericht op verdere samenwerking met partners en bewoners, met als doel het aanpakken van jeugdcriminaliteit. “Het geheel moet op termijn gaan bijdragen aan het maatschappelijk vraagstuk rondom jeugdcriminaliteit.” 

Dit omvat komend jaar onder andere samenwerking met sport- en cultuurverenigingen om een pro-sociale omgeving te bieden aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen. “In de nieuwe Sportvisie Delft 2030 van de Sportraad Delft is te lezen dat hun ambitie is dat verenigingen gaan inspelen op veranderende sportbehoeften, onder andere onder de jeugd. Daar kunnen we wellicht voor een klein deel gezamenlijk in optrekken.” 

Ook wil de gemeente samen optrekken met het onderwijs, waarbij aandacht wordt besteed aan het voorkomen en signaleren van risicogedrag bij leerlingen. “Onderwijsmedewerkers zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid op het gebied van voorkomen en signaleren van risicogedrag bij leerlingen, maar het ontbreekt aan training en voorlichting voor onderwijspersoneel en aan specifieke protocollen voor het herkennen en omgaan met relevante signalen. Er is tijdelijk een leerkracht uit het onderwijs gedetacheerd naar de gemeente om met het basis- en voortgezet onderwijs te onderzoeken hoe zij ondersteund kunnen worden in die rol.” 

Daarnaast wordt er een pilot gestart voor nazorg aan ex-gedetineerden, in lijn met het bestuurlijk akkoord ‘Kansen bieden voor re-integratie’. Deze initiatieven benadrukken het belang van een integrale aanpak om jeugdcriminaliteit tegen te gaan en jongeren een kans te bieden op een positieve toekomst. 

Een aantal interventies is nog in voorbereiding. Hierover wordt informatie gedeeld in de volgende voortgangsrapportage, naar verwachting in het derde kwartaal van 2025.