Op het terrein wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe waterspeeltuin
Op het terrein wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe waterspeeltuin

Nieuwe waterspeeltuin bij kinderboerderij Tanthof

Algemeen

DELFT - Het is een begrip in Delft: Kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof. In de jaren zijn er veel dingen veranderd, maar de grootste verandering vindt nu plaats: de waterspeeltuin wordt compleet vernieuwd. 

Alles begon met de invoering van de omgevingswet op 1 januari 2024. Remmelt Thijs, voorzitter van de stichting, vertelt: “Het waterbassin was niet meer toegestaan. Dat was schrikken, maar we hebben deze noodzaak omgezet naar een kans, waarbij ook andere uitdagingen kunnen worden aangepakt.” Ontwerpbureau RIS heeft in de zomer van 2023 in samenspraak met de vrijwilligers van de stichting en met input van bezoekers een nieuw ontwerp gemaakt. In januari 2024 reden de machines van de hovenier op basis van dat plan al de waterspeeltuin op. “We organiseren in juni een openingsfeest. Hopelijk is de speeltuin dan al een tijdje open, maar op die dag willen we extra aandacht geven aan het feit dat dit een inclusieve speeltuin is, waar kinderen met en zonder een beperking samen kunnen spelen.” 

Dankzij de bijdrage van elf fondsen en de provincie Zuid-Holland is het grootste deel van het plan financieel gedekt. Dat deel wordt nu dus aangelegd: vele nieuwe speeltoestellen en speelaanleidingen, vergroting van het terrein door het betrekken van ‘het dijkje’ dat uitkijkt op de geitenweide, drainage, nieuwe beplanting, enzovoort. Helaas schieten de financiën nog tekort voor het laatste deel van het plan: een waterloop. “De waterloop is voor ons heel belangrijk. Het zorgt voor verkoeling voor jong en oud en maakt deze speeltuin juist zo anders dan andere speeltuinen. We blijven dus doorgaan met zoeken naar financiën hiervoor en zullen ook dit deel realiseren zodra het kan.”