Afgelopen vrijdag vond er in de collegezaal van de TU Delft een lezing/discussie plaats over de huidige situatie in Israël en Palestina.
Afgelopen vrijdag vond er in de collegezaal van de TU Delft een lezing/discussie plaats over de huidige situatie in Israël en Palestina.

Drukbezochte lezing en discussie Israël/Palestina op TU Delft

Algemeen

DELFT - Afgelopen vrijdag vond er in de collegezaal van de TU Delft een lezing/discussie plaats over de huidige situatie in Israël en Palestina. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door studenten van de TU en er kwamen ruim 150 bezoekers op af. 

In een eerdere brief riepen meer dan 400 studenten de universiteit al op om meer bewustzijn te creëren over de situatie. Daarnaast vroegen de studenten de universiteit om te streven naar een geïnformeerd ethisch standpunt. De studenten wilden graag een dialoog op gang brengen in een veilige ruimte voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Wegens het uitblijven van een reactie van de TU Delft namen de studenten afgelopen vrijdag zelf het heft in handen.

Experts
Er waren vier experts uitgenodigd die allen vertelden over hun eigen vakgebied. Dr. Filippo Santoni de Sio, Associate Professor ethiek aan de TU Delft, begon met een oproep aan de Delftse studenten in de zaal om hen eraan te herinneren dat techniek altijd politiek is. Hierna was Dr. Jeff Handmaker aan het woord. Hij is een van de meer dan 800 experts die waarschuwden voor genocide in Gaza. Deze expert benadrukte de volgens hem asymmetrische verhoudingen tussen Israël en de bezette Palestijnse gebieden in termen van macht, middelen en invloed die wél aan de Israëlische zijde aanwezig zijn, maar niet aan de Palestijnse zijde. Ook verklaren volgens Dr. Handmaker internationale verdragen en wetten dat Israël een bezettende macht overtreedt.

Vervolgens gaven de studenten het woord aan PhD. onderzoeker Namaá Qudah, verbonden aan de faculteit van bouwkunde. Zij sprak over haar persoonlijke link met Palestina en over de meer dan 60 vluchtelingenkampen waar Palestijnen al decennia wonen. Ze sprak over hoe de vluchtelingenkampen zijn veranderd, van tentenkampen aan het begin naar dichtbevolkte gebieden die nog steeds dienen als vluchtelingenkamp. Als laatste sprak Mark Akkerman, actief voor ‘Stop de Wapenhandel’, over banden tussen de wapenindustrie en de TU Delft. Als voorbeeld noemde Akkerman de banden met TNO, Lockheed Martin en Thales. Zo werkt de TU volgens hem samen met Thales aan een communicatietechnologie waarbij producten van hoofdaannemer Elbit Systems worden gebruikt door het Israëlische leger.   

Vragen en discussie
Als laatste was het woord aan de zaal, waar ruimte was voor vragen en discussie. Zo was er een kritische vraag over waarom er alleen werd gekeken naar samenwerking tussen de TU Delft en bedrijven met Israël, maar niet naar een eventuele samenwerking met Palestina. “Er zijn hier geen bedrijven of universiteiten die samenwerken met Palestina”, aldus Mark Akkerman.  

Afgelopen vrijdag vond er in de collegezaal van de TU Delft een lezing/discussie plaats over de huidige situatie in Israël en Palestina.