Dorian en Miko werkten mee aan de maquette. (Foto: EvE)
Dorian en Miko werkten mee aan de maquette. (Foto: EvE)

Kinderen bedenken de woonwijk van de toekomst

Algemeen

DELFT – Het college van Burgemeester en Wethouders is niet de enige die zich buigt over de woontoekomst van Delft (zie voorpagina). Ook Delftse kinderen hielden zich er de afgelopen tijd mee bezig, en dat is mooi, want tenslotte zijn zij de toekomst! 

Bewerking: Esdor van Elten 

In de afgelopen week vond het culturele kinderfestival Cultuurbarbaren plaats. Elk jaar koppelt de organisatie van Cultuurbarbaren een educatief project aan het festival. Dit keer was de opdracht: Ontwerp jouw ideale Wijk van de Toekomst. Vijf groep 8 klassen van verschillende scholen (de Delftse Tuin, de Gabriëlschool, de Freinetschool en de twee vestigingen van Het Mozaïek), zijn hier samen met Delftse architecten druk mee aan de slag gegaan. Er kwamen mooie ontwerpen en maquettes uit. Die stonden tijdens de herfstvakantie uitgestald bij OPEN aan het Vesteplein. De hele week konden festivalbezoekers de wijken bewonderen én meestemmen op het winnende ontwerp. En winnen loont, want de winnaar van het project ontvangt € 1000,- om het schoolplein te vergroenen

Wijk van de Toekomst
In de ontwerpwedstrijd werd aan kinderen gevraagd om na te denken over hoe mensen wonen, welk vervoer er is in die nieuwe wijk. Wat eten mensen, hoe is het weer en hoe bereid je de stad daarop voor en welke technologiee¨n zijn er in de toekomst? Duurzaamheid en groen zijn hierin een belangrijk aspect. Ton Voets, architect en projectleider Wijk van de Toekomst: “Het is ongelooflijk waardevol en belangrijk om kinderen mee te laten denken over hun omgeving en de toekomst ervan. Want wie kan dit beter, dan de toekomstige bewoners zelf.”
Miko en Dorian zijn twee van de scholieren die aan zo’n maquette hebben gewerkt. Zij ontwierpen een Groene Wijk. “In een groene wijk heerst een gezelliger sfeer en is het gezelliger”, aldus de twee leerlingen. Leuk Delfts detail: in hun ontwerp heeft de Hyperloop een plekje gekregen. Ook bij andere maquettes zie je dat duurzaamheid belangrijk wordt gevonden en daar wordt soms innovatief mee omgegaan, van recyclingtoepassingen, zonnepanelen en veel groen, tot een energie opwekkende bowlingbaan en schommel.  

Duurzaamheid en groen
De kinderen begonnen in september al met het project. Ze werden begeleid door een professionele architect bij het bouwen van de maquette en leren op deze manier over architectuur, bouwkunde, duurzaamheid, planning en samenwerken. Ook kregen ze les van Esmeralda van Tuinen van Stichting Groenkracht, Claudia Hofemann van 015 Duurzaam en klimaatburgemeester van Delft en ze hoorden van Olga Wagenaar van Amvest alles over de nieuwe plannen voor het Kabeldistrict, een gebied in Delft waar in de toekomst 3500 nieuwe woningen verschijnen.

Op zaterdag 21 oktober om 14.00 uur is de prijsuitreiking op het podium in OPEN. Het winnende ontwerp ontvangt € 1000,- om het schoolplein te vergroenen. De prijzencheque wordt uitgereikt door wethouder Maaike Zwart.