Wethouder Martina Huijsmans nam met Delftenaar Joost als eerste de vragen door. (Foto: EvE)
Wethouder Martina Huijsmans nam met Delftenaar Joost als eerste de vragen door. (Foto: EvE)

Gemeente gaat stadsgesprekken aan over de toekomst van Delft

Algemeen

Hoe wil jij dat Delft er in 2040 uitziet? Om de visie van de Delftenaren daarover te peilen gaat Gemeente Delft de straat op. In de hele maand september zijn er teams op straat om de toekomstvisie van stadsgenoten in kaart te brengen.

De droogste zomer in decennia lijkt hèt moment om als Gemeente Delft straatgesprekken aan te gaan met de bewoners. Helaas goot het woensdag 5 september tijdens de aftrap van het stadsgesprek over de toekomst van Delft van de regen. Achteraf zou blijken dat op dat moment de A20 onder water stond en moest worden afgesloten... Toch liet wethouder Martina Huijsmans zich door de elementen niet weerhouden om op het Bastiaansplein met Delftenaar Joost, even tevoren uit de supermarkt 'geplukt', in gesprek te gaan over de toekomst van Delft. Onder een afdakje, dat wel. Joost is de eerste van hopelijk vele Delftenaren die de speciale vragenlijst van de gemeente gaat invullen.
De hele maand september zijn er overal in Delft mensen van de Veld Academie te vinden die stadsgenoten gaan aanspreken. Wat vinden zij belangrijk voor de toekomst als het gaat om wonen, werken, voorzieningen, openbare ruimte, samen leven, veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en historie? Delftenaren kunnen ook gewoon vanuit hun luie stoel de vragen beantwoorden. Ze zijn te vinden op www.delft.nl/omgevingsvisie. Het hele traject rondom de omgevingsvisie loopt tot eind 2019. In de loop van volgend jaar zal er ook nog een grote stadsbijeenkomst worden georganiseerd waarin de resultaten van al deze gesprekken worden gepresenteerd.

Omgevingswet 2021
Het 'Gesprek met de Stad' vloeit voort uit de nieuwe Omgevingswet die in 2021 in werking treedt. "De Omgevingswet gaat over de regelgeving in het fysieke domein", legt Marlies van Arendonk, procesmanager van het project namens de Gemeente Delft uit. "Het gaat over heel veel onderwerpen en dus zijn er ook heel veel verschillende wetten en regels, zoals de bekende bestemmingsplannen en de structuurvisie. De nieuwe Omgevingswet bundelt al die wetten samen en verplicht de gemeente om een Omgevingsvisie vast te stellen." Die omgevingsvisie omvat een veelvoud van onderwerpen, gerangschikt in negen verschillende thema's: wonen, werken, voorzieningen, openbare ruimte, duurzaamheid, gezondheid, samenleven, veiligheid en historie. De uiteindelijk omgevingsvisie wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Uit de Omgevingsvisie komt vervolgens het omgevingsplan voort. Eén integraal plan voor de fysieke leefomgeving die alle bestemmingsplannen gaat vervangen. En er komt één loket waar de bewoner voor alle zaken in de fysieke leefomgeving terecht kan. Mocht er een derde partij bij de aanvraag nodig zijn, bijvoorbeeld de provincie, dan neemt de gemeente met de betreffende instantie contact op. Daarna neemt de gemeente of provincie een beslissing. Zijn de gemeente en de provincie allebei verantwoordelijk voor de vergunningaanvraag? Dan neemt maar één van beiden de beslissing. Geen geshop meer dus tussen verschillende instanties en bestuurslagen. "Het wordt voor bewoners veel eenvoudiger om een aanvraag te doen." De procedure wordt bovendien verkort tot acht weken. Zo hoopt de gemeente dat er meer ruimte komt voor de initiatieven van bewoners, ondernemers en andere partijen in de stad.

Delfts Doen
Dat afstemmen met bewoners en belanghebbenden, in gemeentetaal de participatieaanpak, krijgt in de Prinsenstad gestalte met Delfts Doen: een set spelregels die bruikbaar zijn in de voorbereiding van elk nieuw initiatief, in de stad, de wijk of de buurt. Naast het Omgevingsplan voor The Green Village van TU Delft is de Omgevingsvisie het eerste grote project waarbij Delfts Doen wordt toegepast. De participatieaanpak Delfts Doen vervangt bestaande regelingen en verordeningen voor beginspraak, participatie en inspraak als de Omgevingswet in 2021 in werking treedt.
"Het zijn leuke vragen", vindt Mariska Huijsmans na het gesprek met Joost. "Je kunt meerdere antwoorden geven en er is voldoende ruimte om aan te geven wat je belangrijk vindt." Een slordige twintig jaar vooruitkijken is niet eenvoudig, beseft ook de wethouder. Niemand weet immers hoe de situatie over twintig jaar is en waar dan de belangrijkste behoeftes liggen. "Toch moeten we nu overwegingen voor de toekomst maken, want anders overkomt het je straks." De Omgevingsvisie bevat dan ook vooral de hoofdlijnen. "En het is dan natuurlijk ook niet in beton gegoten. Er blijft ruimte om zaken bij te sturen. "

Terwijl de wethouder nog een aantal mensen van de pers te woord staat gaan de teamleden van de Veld Academie het plein op voor de stadsgesprekken met voorbijgangers. Gelukkig is het net droog geworden