Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

"Vakmanschap mag wel meer gewaardeerd worden"

Algemeen

Aandacht voor het (v)mbo, want Delft heeft vakmensen van àlle niveaus nodig

DELFT - Hatte van der Woude is wethouder Onderwijs in Delft én ambassadeur van Delft on Stage. Een prima combinatie, vindt ze zelf: "Delft moet hart hebben voor àlle soorten onderwijs: van vmbo tot TU."

Door Esdor van Elten

Delft is 'de stad van kennis en techniek'. Een mooie en ware titel, vindt Hatte van der Woude. "Maar vaak wordt die titel mijns inziens te eng, te nauw uitgelegd. Bij Delft denkt men al snel aan de TU, en natuurlijk is dat een prachtig instituut waar we trots op mogen zijn, maar laten we niet vergeten dat er méér is dan kwantummechanica en protonenkliniek. Techniek en kennis gaat óók over metselen, metaaldraaien en installeren. Daar hebben we (v)mbo'ers voor nodig. We kunnen nog zulke mooie dingen ontwerpen en bedenken, zonder mensen om ze te maken en te onderhouden komen we nergens. En als ik denk aan een aantal ambities die dit College heeft vastgelegd, zoals de energietransitie, meer woningbouw en het stimuleren van de maakindustrie in Delft, dan weet ik zeker: zonder vakmensen gaat dat niet lukken. Er mag dus meer waardering voor vakmanschap komen."

Worstelen
Hatte zei dan ook volmondig 'ja' toen Delft On Stage bedenker Corine Korrel haar in oktober via Twitter vroeg om ambassadeur van het Beroepenfeest te worden. "Ik kende Delft On Stage al wel van eerdere berichtgeving en vond het een goed initiatief. De zaken waar Delft On Stage mee bezig is; loopbaanoriëntatie, voorkomen van schooluitval en ook het bestrijden van de negatieve beeldvorming van het Vmbo-onderwijs, zijn belangrijk. Ik heb zelf op het hbo gewerkt en gezien hoe leerlingen soms worstelden om het niveau te halen. Onzeker zijn, en vaak niet omdat ze het zelf nou zo bewust wilden, maar omdat ze iets gingen doen wat goed klinkt. De overall is niet populair. Leerlingen zijn gefocust op theoretisch en hoger onderwijs omdat ze denken dat het vmbo geen toekomst heeft en dat het daar op school alleen maar slecht is."
Beeldvorming doet dus veel. In het debat gaan dan ook stemmen op om de term laag- en hoogopgeleid af te schaffen. Maar dat vindt de wethouder 'alleen maar een cosmetische oplossing'. "Het is veel belangrijker om scholieren van goede informatie te voorzien. Zo gaat de helft van de Delftse jeugd naar het vmbo en velen daarvan vinden een prima baan die bij hen past. En waar ze goed geld mee kunnen verdienen."

Problemen
bespreekbaar maken

Loopbaanoriëntatie is dus belangrijk. Met de juiste mensen op de juiste plaats is iedereen gebaat. "Er is op dat gebied veel aanbod", merkt de wethouder op. "Probleem is dat veel goede initiatieven langs elkaar heen werken. Daarom wil ik de komende tijd alles wat er is inventariseren. En ook de scholen vragen naar hoe het nu werkt en wat er gewenst is. De gemeente kan hierin een verbindende rol spelen en ook faciliteren. We merken bijvoorbeeld dat het voor mbo'ers heel belangrijk is dat ze in de buurt naar school kunnen, dus dat is een aandachtspunt.
Ook andere problemen vragen aandacht, zoals het lerarentekort en de oorzaken ervan. We zien dat het lerarentekort op het vmbo ernstiger is, deels door het stigma, deels ook door daadwerkelijk gedrag van jongeren èn hun ouders. Ook dat moet bespreekbaar gemaakt worden om goed onderwijs en meer vakmensen in Delft te krijgen. Delft On Stage doet op haar manier heel veel om de loopbaanoriëntatie en een positieve blik op het vmbo te promoten. Met hen zet ik me daar graag voor in."

Delft On Stage
De eerste editie van On Stage was in 2007. Delft is de bakermat van wat inmiddels is uitgegroeid tot een landelijke organisatie om de scholieren van het vmbo te helpen bij hun beroepskeuze. Dat is nergens -al zo vroeg- zo belangrijk als op het vmbo. Goede beroepskeuze leidt tot vakfocus, toekomstperspectief en economische zelfredzaamheid. Bij On Stage ontmoeten de jongeren hun eigen, lokale, duurzame en persoonlijke (beroeps)netwerk en leren dit te onderhouden.
Delft On Stage is voor de vmbo leerlingen van: Christelijk Lyceum Delft (locatie Obrechtstraat), Grotius College (locatie Juniusstraat), Stanislas College (locatie Krakeelpolderweg en Reinier de Graafpad) en SC-Delfland. De scholen besteden in de periode voor het beroepenfeest een aantal lessen aan loopbaanoriëntatie en de voorbereidingen voor Delft On Stage. Zo maken de scholieren een eigen visitekaartje (waarmee ze ook een prijs kunnen winnen) en krijgen ze les in netwerken en zakelijke omgangsvormen.

Feest en Doe Dag
Het Beroepenfeest van Delft On Stage is op 12 maart van 12.00 uur-17.00 uur in Sporthal de Buitenhof. Twee weken later, op 26 maart, is de Doe Dag bij deelnemende ondernemers op locatie. Enthousiaste beroepsbeoefenaars zijn altijd welkom! Wilt u vertellen over hoe mooi uw beroep is, meld u dan aan als deelnemer van Delft On Stage. Dat kan via coördinator Judith van Beek. Tel. 06-22856292 of mail judith@delftonstage.nl. Meedoen als beroepsbeoefenaar is kosteloos.
Meer info: www.delftonstage.nl.

Wethouder Onderwijs Hatte van der Woude: