Afbeelding
Foto: E van Elten

Toko Ramee: een halve eeuw een instituut in Delft

advertenties

In november viert Toko Ramee aan de Papsouwselaan dat zij maar liefst vijftig jaar bestaat. Een halve eeuw Indonesische specialiteiten in de Prinsenstad, dat is een feestje waard!

Tjiang Darmadi en Lily Tan zijn de huidige eigenaren van Toko Ramee. "Mijn schoonouders zijn in 1968 met de winkel beginnen", herinnert Tjiang zich. "We zijn al vijftig jaar gevestigd hier in ditzelfde pand."

Druk en gezellig
En daarmee is Toko Ramee één van de oudste Indonesische familiebedrijven in Nederland. 'Toko' betekent 'winkel', en 'Ramee' betekent: 'druk en gezellig'.
Een heilwens die zeker uitgekomen is, want in haar vijftigjarige bestaan is Toko Ramee uitgegroeid tot een begrip, niet alleen in Delft, maar in heel Nederland.
Zelfs bekende Nederlanders, al dan niet uit de Indonesische gemeenschap, wisten hun weg naar de Delftse toko te vinden. En gelukkig merken Tjiang en Lily dat ook de jongere generatie de smaak van Indonesisch eten te pakken heeft: "De Indonesische keuken is bij jongelui heel populair", vertelt hij. "We krijgen veel studenten in de winkel, maar ook veel mensen die in Indonesië op vakantie zijn geweest. Wie op Bali, Java of Sumatra de echte Indonesische smaken heeft leren kennen, wil die ook hier thuis ervaren."

Toko en catering
Naast haar uitgebreide assortiment van Indonesisch maar ook Japanse, Chinese en Thaise voedingsmiddelen staat Toko Ramee vooral bekend om haar Indonesische specialiteiten uit eigen keuken: "Onze rijsttafel en gadogado worden erg gewaardeerd, net als onze Lemper, Loempia Semarang, Lontong Istimewa, Nasi Rames en Nasi Koening. Alles lekker en vers bereid naar eigen recept." Naast de vele vaste klanten zijn er ook veel bedrijven, organisaties en mensen die een feestje geven die geregeld een beroep doen op Toko Ramee, want naast de winkel doet het bedrijf ook catering. "Bestellen kan telefonisch en via de website."

Open dag
Een instituut in Delft dus, en dat al een halve eeuw lang. Dat is wel een feestje waard. "We houden van deze winkel, en van het contact met onze klanten.
We denken er aan om een Open Dag te organiseren", verklapt Tjiang. "Met een hapje en een drankje mooie herinneringen ophalen hier in en voor de winkel. Misschien wel met muziek erbij. We houden van dansen." Hoe dat er allemaal precies uit gaat zien, dat weet de familie nog niet. "Maar we laten tijdig weten wat er gaat gebeuren!"