Els Strik werd slachtoffer van 'spoofing'  (Foto: EvE)
Els Strik werd slachtoffer van 'spoofing' (Foto: EvE)

‘Snel handelen en open kaart spelen. Dan kunnen ze je helpen’

Algemeen

DELFT – Wat doe je als je ineens al je geld kwijt bent? Els Strik (69) overkwam het. “Ik ben dankbaar voor alle instanties in Delft die je willen en kunnen helpen.” 

“Het leek een telefoontje van de bank. Zelfs het nummer klopte.” Els werd slachtoffer van ‘spoofing’ waarbij een crimineel een telefoonnummer van de bank gebruikt om met een babbeltruc geld van mensen af te troggelen. “Ze zeiden me dat criminelen probeerden in te breken op mijn rekening en dat het daarom even veilig weggezet moest worden naar een andere rekening.” Die rekening bleek uiteraard van de crimineel zelf te zijn. En zo was Els ineens haar spaargeld, rond de vijfduizend euro, kwijt. “Vlak daarvoor had ik een hersenbloeding gehad, dus ik was misschien niet al te helder op dat moment, maar toch voel je je enorm stom. Ik heb ‘s avonds in bed liggen huilen: “Hoe heb ik hier in kunnen trappen.”

Aan de grond
Els meldde snel dat ze was opgelicht. Allereerst bij de bank zelf. “Daardoor hebben ze kunnen voorkomen dat een deel van het geld door de criminelen van hun rekening werd opgenomen.” Mooi, maar daar had Els haar geld natuurlijk niet mee terug. “Ineens zit je aan de grond. Je kunt geen boodschappen meer doen, je rekeningen niet betalen... “ Ze lichtte ook haar woningbouwvereniging in, zodat die wist dat er een achterstand zou ontstaan, meldde het ook bij andere instanties zoals de zorgverzekering, en zocht hulp. “Gelukkig zijn er veel instanties in Delft waar je terecht kunt. Ik kon naar de voedselbank, en ook de GGZ, Delft voor Elkaar en de Gemeente waren bereidwillig.” Praktische hulp kwam er ook van Isofa, een interkerkelijke stichting die mensen helpt die (dreigende) schulden hebben. “Een paar jaar geleden hebben ze me geholpen met belastingschulden. En ze helpen nog steeds bij de aangifte”, vertelt Els. “Toen ik ze belde waren ze ook bereid te helpen. Ze hebben me vier weken lang vijftig euro gegeven om de maand te overbruggen.”

Op je hoede
Els heeft AOW en pensioen, en dat werd op de normale tijd weer gestort. Dus na de overbruggingsperiode was de eerste nood voorbij. “Maar je hebt natuurlijk helemaal geen reserves meer. Daar kunnen de instanties je dan gelukkig bij helpen.” Het bleef een hele tijd onduidelijk of Els ooit nog iets van haar geld terug zou zien. “Maar gelukkig heb ik na ruim een half jaar alles teruggekregen. En ze hebben een aantal daders gepakt.” Eind goed, al goed? Voor Els wel “ Maar je blijft natuurlijk steeds op je hoede. Het laat je niet snel los.” De les die ze leerde? “Naast dat je moet blijven uitkijken dat je niet beroofd wordt? Dat je snel moet handelen om grotere problemen te voorkomen. Speel open kaart, ook naar de instanties. Die zijn er echt om je te helpen en daar mogen we hier in Delft echt blij mee zijn.”

Hulp
Meer informatie over ISOFA is te vinden op www.isofa.nl. Je kunt je daar aanmelden voor hulp of iemand aanmelden voor hulp of jezelf aan melden als vrijwilliger om mensen met (dreigende) schulden te helpen. Ook kun je contact opnemen via 06-19004038 of info@isofa.nl.