Taalambassadeurs Leo en Nicole met wethouder Stephan Brandligt (Foto: PR ROC Mondriaan)
Taalambassadeurs Leo en Nicole met wethouder Stephan Brandligt (Foto: PR ROC Mondriaan)

‘Je hoeft je écht niet te schamen voor laaggeletterdheid’

Algemeen

DELFT - Afgelopen maandag werd de Week van Lezen en Schrijven afgetrapt. Tijdens deze week vraagt de gemeente Delft - samen met honderden andere gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties - extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. Voor Doe Weer Mee! en het Taalhuis Delft was dit ook het moment om de campagne ‘Ik wil leren’ te lanceren.

Door Cheyenne Toetenel

De campagne ‘Ik wil leren’ richt zich op volwassenen die moeilijk Nederlands kunnen lezen en schrijven en die te weinig digitale vaardigheden hebben om mee te kunnen doen in de samenleving. De 37-jarige Nicole Hollands ondervindt deze problemen al sinds haar kindertijd. Drie jaar terug waagde zij de sprong in het diepe en zette zij alles op alles om haar problemen met taal te doen afnemen. Haar lef en wil om te leren maken haar nu tot taalambassadeur in de Delftse campagne. “Waarom ik dit doe? Omdat ik het belangrijk vind dat mensen die laaggeletterd zijn ook deel kunnen uitmaken van de samenleving. Nu hebben zij nog wel eens het gevoel dat dit niet zo is, bijvoorbeeld als je brieven thuis krijgt die je niet begrijpt. Alles verloopt tegenwoordig ook digitaal. Dat is allemaal leuk en aardig, maar voor mensen die laaggeletterd zijn kan dit erg lastig te begrijpen zijn.”

Diagnose
Nicole zelf heeft geen leuke tijd gehad op de basisschool, vertelt zij. “De leerkrachten gaven mij vaak straf, omdat ze dachten dat ik mijn best niet deed. Een test wilden ze niet laten uitvoeren, omdat ze zeker wisten dat ik gewoon meer pit moest tonen om de lesstof onder de knie te krijgen. Na lang aandringen van mijn ouders kwam die test er toch toen ik een jaar of 9 was. Ik bleek zwaar dyslectisch te zijn én moeite te hebben met cijfers.” Nadat deze diagnose werd gesteld, ging Nicole naar een andere school. “Ik kwam terecht in een klas met moeilijk opvoedbare kinderen en was ook daar totaal niet op mijn plek. Wat we daar leerden, was met de handen werken in plaats van met het hoofd. Ik denk dat dat bewust werd gedaan om de druk van de ketel af te halen, maar voor het latere leven is dat allesbehalve handig om verder te komen en voor jezelf te zorgen. Helaas was er destijds geen betere optie.”

Sprong
Drie jaar terug ging bij Nicole de knop om en besloot zij dat ze toch echt aan de slag wilde met haar lees- en schrijfvaardigheid. “Ik heb een hele lieve partner die me altijd helpt, maar ik wilde niet langer afhankelijk van hem zijn als er weer eens een brief op de mat viel. Ik sprak via Google ‘moeite met lezen en schrijven’ in en kwam terecht bij Bibliotheek Oostland in Pijnacker. Hier heb ik mijn verhaal kunnen doen, waarna ik werd gewezen op de mogelijkheid om lessen te volgen op de Taal+school van ROC Mondriaan. Daarnaast werd ik gekoppeld aan een leuk taalmaatje dat mij kon begeleiden.” De koppeling aan taalmaatje Henny bleek een schot in de roos. “Zij is echt een lot uit de loterij! Ze helpt me met alles: taal, lezen, schrijven en rekenen. Dat ik zo’n fijne school heb gevonden is fantastisch, en dankzij de hulp van mijn taalmaatje kan ik nog meer uit mezelf halen.” Nicole zegt zelf dat zij er nog lang niet is, maar ze heeft de afgelopen jaren al grote stappen gezet. “Het zien van die ontwikkeling bij mezelf geeft mij zelfvertrouwen. Hoe fijn is het dat ik nu dingen zelf kan regelen en niet overal hulp bij hoef te vragen. Dan sta je toch sterker in je schoenen.”

Taalambassadeur
Nicole is nu een jaar taalambassadeur en is één van de gezichten van de nieuwe campagne. “Het doel is om mensen over de streep te trekken om ook aan de slag te gaan met hun taalproblemen. Veel mensen schamen zich voor hun laaggeletterdheid, maar dat is nergens voor nodig. Het is juist goed om te willen leren.” Nicole benadrukt dat het belangrijk is om zelf volledig achter deze stap te staan. “Pas dan kun je je voor de volle honderd procent inzetten om te leren. Je moet die stap zelf willen zetten.” Bij de lancering van de campagne ‘Ik wil leren’ was ook wethouder Stephan Brandligt aanwezig. De wethouder is blij met de campagne: “Nog steeds heeft een deel van de Delftenaren moeite met de basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Vooral de afgelopen tijd heeft bewezen hoe belangrijk deze vaardigheden zijn. We willen dat iedereen mee kan doen en ondersteunen daarom van harte de campagne ‘Ik wil leren’ in onze gemeente.”

Wil jij of iemand die jij kent ook hulp bij lezen, schrijven, rekenen, computeren of andere basisvaardigheden? Ga dan naar www.lezenenschrijven.nl/ik-wil-leren-delft of bel 088 666 3775.