Paul Rovers (l) ontvangt de Doorkijker van Kees Janssen en Khaled Noor bij Ipse de Bruggen (Foto: Koos Bommelé)
Paul Rovers (l) ontvangt de Doorkijker van Kees Janssen en Khaled Noor bij Ipse de Bruggen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

‘Als je het zelf goed hebt, vind ik het juist belangrijk om anderen te helpen’

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 22) Paul Rovers.

Door Cheyenne Toetenel

De nu 67-jarige Paul ging in 2015 met prepensioen, na een dienstbetrekking van bijna veertig jaar bij Casema/Ziggo. Als twintiger begon hij als monteur binnen het bedrijf, waar hij zich later via allerlei functies opwerkte tot projectleider. Dat hem uiteindelijk de kans voordeed vervroegd te stoppen met het werk, kwam goed uit. “Als je ouder wordt, wil je wat meer van je vrijheid genieten en je focussen op activiteiten die jouw aandacht trekken en je enthousiast maken. Ik ben veel gaan sporten en ben daarnaast sinds 2016 als vrijwilliger actief bij Ipse de Bruggen. Zelf heb ik het goed, en juist daarom wil ik anderen graag helpen. Hoe mooi is het om mensen die het goed kunnen gebruiken, aandacht te geven.”

Enthousiasme
In eerste instantie ging het om vrijwilligerswerk bij een groep op de locatie Voorstraat in Nootdorp, waar hij terechtkwam via een advertentie in de krant. “Na een half jaar daar actief bezig te zijn geweest met diverse klusjes voor én met cliënten, leek het mij goed om uit te kijken naar een andere locatie om daar andere cliënten te treffen.” Een interne vacature wees Paul op een vrijwilligersfunctie bij groep blauw op de Paardenmarkt in Delft. “Daar heb ik diverse cliënten begeleid, geknutseld, gepuzzeld en flink wat rondjes met ze door de binnenstad gewandeld met enthousiasme over en weer. Tevens ben ik ook twee keer mee geweest met de vakantieweek als chauffeur en begeleider, naar De Lutte.” Terwijl Paul actief was op de Paardenmarkt, werd hij gewezen op het feit dat ze een fotograaf zochten bij dagbestedingslocatie de Ruimte in Delft. “Passie voor fotografie en videoactiviteiten lopen als een rode draad door mijn leven. Zo heb ik trouwreportages mogen schieten, maar heb ik ook gedurende mijn werkleven bij Ziggo flink wat interne video’s mogen creëren. De keuze om naast mijn activiteiten op de Paardenmarkt ook aan de slag te gaan bij de Ruimte was dan ook snel gemaakt.”

Proactief
Bij de Ruimte is Paul, in niet-coronatijd, elke donderdag proactief bezig met de cliënten. “De werkzaamheden bestaan onder meer uit het fotograferen van de door cliënten gemaakte artikelen voor de webshop van Ipse de Bruggen en foto’s maken voor de persoonlijke lockers. Daarnaast doe ik mijn best om de cliënten ook zelf wat te leren op het gebied van fotografie en video. Wie het leuk vindt om te leren omgaan met de camera, foto- en videobewerking begeleid ik met veel plezier.” Inmiddels zijn door Paul aardig wat foto- en videoprojecten verzorgd, van en met cliënten. “Dat heb ik onder meer gedaan van de theatergroepvoorstellingen, vakantieweken, verjaardagen en feestdagen. Bij de montages heb ik ook de cliënten betrokken. Bij de Ruimte voel ik mij als een vis in het water. Het vrijwilligerswerk daar is hartstikke leuk om te doen, zeker omdat ik er mijn passie voor fotografie en video mee overdraag op de cliënten.”

John
Door corona is het momenteel helaas niet mogelijk om als vrijwilliger bij de dagbesteding aanwezig te zijn. “Dit heeft zeker impact op de groep. Afgelopen week was ik aanwezig op locatie voor het fotomoment voor Delft op Zondag en merkte ik dat duidelijk. Dan zien de cliënten je en zijn ze meteen enthousiast. Maar jammer genoeg moeten we nog even wachten tot we weer met elkaar aan de slag kunnen om leuke projecten uit te voeren. Het is even niet anders.” Toch heeft Paul niet ál zijn vrijwilligerswerkzaamheden moeten neerleggen. “Nu heb ik nog wel een-op-een contact met John, een cliënt van de locatie in Nootdorp die ik al jaren persoonlijk begeleid. Om de week hebben wij op de vrijdag contact. Normaal gesproken ga naar hem toe om bij te praten en een stuk met hem te lopen of te fietsen, maar gedurende de coronatijd verlopen onze gesprekken telefonisch of via Facetime. Het is prettig om dat sociale aspect er op een bepaalde manier toch in te kunnen houden.”

Nieuwe Doorkijker
Doorkijkers zijn Delftenaren die, niet gehinderd door tegengas, -stroom of -wind, hun doel in het oog blijven houden. Doorkijkers is een idee van platform Delftse Bruggen in samenwerking met Delft op Zondag. Er is een galerij met artikelen over/van alle eerdere Doorkijkers: www.bit.ly/doorkijkers. Wie suggesties heeft voor eventuele nieuwe Doorkijkers, mail naar: delftsebruggen@xs4all.nl.