Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

De Hertenhorst is gebouwd in 1952; het was toen een kindervakantieverblijf. Delft organiseerde elk jaar tijdens de zomervakantie 'kindervakantieweken'.

De welvaart was nog groeiende, en niet iedereen had zin en/of geld om naar het buitenland te gaan.

Buitenland werd toen nog met een hoofdletter geschreven. Naar bijvoorbeeld Barcelona gaan was geen kwestie van voor een paar tientjes in een vliegtuig stappen, maar iets wat was weggelegd voor mensen met veel geld. Vakantie was vooral gesitueerd in eigen land. Met de trein of auto naar andere plekken, en vaak ook in of rond de eigen woonplaats. We hoefden toen nog niet zo nodig monniken te zien in Tibet, de Himalaya te beklimmen of te bungy-jumpen boven de Niagara waterval.

Wat bleef zijn de lange vakanties van de lagere, c.q. basisscholen: zes weken is een soort minimum.

Om de ouders - vooral de moeder - te ontlasten, kinderen samen te laten spelen, en te laten zien dat Delft ook mooie vakantieplekken heeft, ontstonden de kindervakantieweken. Een vrij massaal gebeuren op en rond de grote grasvelden van de Hertenkamp: hutten bouwen, sportieve wedstrijden, speurtochten, watergevechten en nog veel meer. Een grote groep vrijwilligers offerde jaarlijks dagen op om de Delftse jeugd te vermaken. Met tussen de middag lunchpakketten met melk en soms aanmaaklimonade.
Om het evenement in goede banen te leiden en om een dak boven het hoofd te hebben bij slecht weer, werd 'de Hertenhorst' gebouwd.

Dit was een eenvoudige accommodatie op een prachtige plek in Delft. Na het einde van deze jaarlijkse kinderkluwen kreeg het gebouw diverse functies, van slaapplek voor kampeerders tot een af te huren feestzaal.
Bij de Gemeente Delft kon je het zaaltje reserveren, al of niet met bediening en catering. Het heeft helaas ook veel leeg gestaan. Uiteindelijk is het verkocht aan een uitbater die er na een flinke opknapbeurt in 2015 iets moois en gezelligs van heeft gemaakt.
Je kan er terecht voor diverse activiteiten; met name bruidsparen weten de weg naar deze fraaie locatie feilloos te vinden.

Afbeelding