Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Toen de palingen en de karpers de spuigaten uitliepen in het buitenbad aan de Tweemolentjeskade, werd het tijd voor een nieuw, modern zwembad in Delft. Dat werd gebouwd helemaal aan de rand van de stad, eigenlijk vrij ver in de polder tussen Delft en Delfgauw. Het kreeg de naam 'Openluchtzwembad Aan 't Korft'. Aan de, hoe kan het ook anders, Korftlaan.

Het zwembad is genoemd naar een oude waterloop Het Korft, die daar door de Bieslandse polder liep. Door de aanleg van het recreatiegebied De Delftse Hout is van dit water niets meer terug te vinden. De eerste paal werd geslagen op 3 november 1961. Het was voor die tijd een modern bad met in totaal vier baden, waaronder een wedstrijdbad. Verder werd hier een aantal zonneweiden en een dakterras gerealiseerd. Op dat dakterras zou later het snoep-, ijs- en snackwinkeltje komen. Dit werd een plek waar altijd een rij druipende, kleumende kinderen stond te wachten op een aanvullende dosis suiker. Het terrein had een oppervlakte van 3,5 hectare, waarvan 1,8 hectare als zonneweide. Het bedrag dat de Gemeente Delft hiervoor had gereserveerd, in totaal 1.700.000 gulden, bleek achteraf niet toereikend te zijn. Maar het geld kwam er, evenals een fraai bad.

Op de linker foto een aantal 'deskundigen' die de situatie bespreken. De zonneweiden waren vooral bij de jongeren populair. In de jaren zeventig van de vorige week werd daar door het zwembadbeheer op ingespeeld door zo nu en dan muziekgroepen rond de baden te laten optreden. In 1989 werd 'het Korft' definitief gesloten en konden de Delftse watersporters hun hart gaan ophalen in Zwembad Kerkpolder, waar een lang gekoesterde wens in vervulling ging om over binnenbaden te kunnen beschikken.
De zwembaden op het terrein van 'het Korft' werden verwijderd. Een deel van de bijgebouwen bleef staan om gebruikt te kunnen gaan worden voor de camping die nu nog steeds op deze locatie is gevestigd. De camping maakt deel uit van groen- en recreatiegebied 'De Delftse hout', met een grote plas, inclusief strand en ligweiden, wandelroutes, een joggingparcours, een goede doorgang naar de oudere 'Hertenkamp', surfaccommodatie, ruiterpaden en hengelsportmogelijkheden.