Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Steeds meer zie je dat scholen met een godsdienstige inslag gaan fuseren, soms zelfs met gelovigen waar vroeger in een boog omheen werd gelopen. Bijvoorbeeld in een deel van het land waar christelijk met 'gr' wordt uitgesproken. De 'Bible Belt' met een mooi Nederlands woord. Het is daar nieuws omdat het waarschijnlijk één van de laatste plekken in Nederland is waar zo'n fusie opzien baart.

Jaren geleden was het ondenkbaar. Fotograaf Willem de Bie herinnert zich de strakke scheiding der geesten: "Ik zat op de Prins Bernardschool aan de Maria Duystlaan. Direct daarnaast zat de openbare school. Dat was dus altijd ruzie, ook al omdat er maar één hek tussen de kinderen zat. Vooral schelden, met teksten als 'openbaren klapsigaren' en 'katholieken elastieken'. Niet echt geweldige taalvondsten. Op weg naar huis - we woonden aan de Oostsingel - moesten mijn broer en ik altijd oppassen voor jongens uit de Koepoortstraat en omgeving die het op leerlingen van onze school hadden voorzien. Inderdaad, er is al heel wat afgevochten vanuit religie of andere denkbeelden."

Bijna elke wijk had in die tijd twee scholen, openbaar en christelijk of katholiek. Ook het Westerkwartier. De katholieken hadden daar de overhand met een knots van een kerk, pastorie en patronaatsgebouw aan de Raamstraat, en een lagere school in de Westerstraat. De heilig Hartschool. De openbaren gingen naar school op de hoek van de - hoe toepasselijk - Nieuwe Schoolstraat en de Raamstraat. De Dirk van Bleiswijckschool. In de jaren '60 en '70 kwamen er in de wijk steeds meer studenten en starters wonen, die wat minder hadden met links of rechts, openbaar of katholiek. Dat resulteerde in een 'buurtkomitee' dat opkwam voor belangen van de wijkbewoners. Het hoofd van de Van Bleiswijkschool, meester Addink, was ook al snel betrokken bij deze groep. De eerste vergaderingen van het Buurtkomitee werden in zijn school gehouden. Later verhuisde men naar 'Caminada', het leegstaande patronaatsgebouw. Ook de school van Addink kwam leeg te staan.


De Bie: "De zolder van het gebouw is door Buurtradio Westerkwartier enige tijd gebruikt als uitzendlocatie. Elke zondag ging ik er naartoe om de bandrecorder te starten en de zender aan te zetten. Spannende tijden!" Alle in deze rubriek genoemde locaties hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw.