Afbeelding

Dubbel Dellft

vaste rubrieken

Het is misschien het meest onooglijke tunneltje, maar in elk geval wel de meest gebruikte onderdoorgang in Delft. Zeker nu het spoorviaduct is verdwenen. Het is de Abtswoudsetunnel die de Abtswoudseweg met de Mercuriusweg verbindt.

Vooral studenten maken er gebruik van. Op de fiets of de scooter is het de ideale, snelle verbinding tussen de vele studentenwoningen in Voorhof, Poptahof en Buitenhof, via de Abtwoudsebrug, met de diverse panden van de Technische Universiteit. Vooral aan het begin van de ochtend en aan het einde van de middag lijkt het soms net of de Tour de France voorbijkomt.
De oude foto heeft weer zo'n lekker kaal 'stad-in-aanbouw-sfeertje'. De tunnel die nog niet helemaal af is, woningen waarvan het cement nog nat is en De Eenzame Fietser die het er toch op waagt. Op de achtergrond goederenwagons van de toen nog bloeiende industrie aan de Rotterdamseweg. Het deel tot aan de Schie was jarenlang een wat donkere straat met veel oude woningen waar 'onderhoud' met erg kleine letters werd geschreven. Eind vorige eeuw is er uiteindelijk nieuwbouw voor terug gekomen. Ook de uitloper van de nieuwe spoortunnel zorgt weer voor nieuwbouw-stofwolken.
De naam Abtswoudseweg roept bij menigeen de vraag op waar die vandaan komt. Abtswoude ligt toch heel ergens anders? Abtswoude was ooit een buurtschap aan de zuidkant van Delft en is uiteindelijk bijna geheel opgeslokt door de Delftse nieuwbouwwijken. De oorspronkelijke Abtswoudseweg liep vanuit Kethel rechtdoor naar Delft en maakte aan het eind, ongeveer waar nu Potahof-Zuid aan de Provincialeweg grenst, een scherpe bocht om uiteindelijk bij de Schie uit te komen. Aan de zuidkant van de Kruithuisweg is de oude polderweg nog in tact en vormt het nog steeds een fraaie, landelijke verbinding, langs het Abtswoudsepark, met Midden-Delfland. In 1997 besloot de Delftse gemeenteraad om dit deel definitief de naam Abtswoude te geven, ook al is het eigenlijk dus een officieel deel van de Abtswoudseweg. En dan hebben we bijna alles met betrekking tot Abtswoude gehad.
Er is, in het verlengde van de Abtswoudseweg, nog wel een pad dat de Rotterdamseweg met de Schie verbindt. En dat heet het Abtswoudsepad.