Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

De Verwersdijk, Dertienhuizen, Cellebroerstraat en Doelenplein, allemaal vlak bij elkaar in dit deel van de stad. Ooit onder de schaduw van de Sint Hippollytuskerk, die vanaf de Verwersdijk hoog boven alles uit torende.

Die Hippolytus was een Roomse bisschop die in het jaar 235 stierf als martelaar. Volgens de Delftse geschiedenisboeken werd Hippolytus in 1396 de patroonheilige van de kerk aan de Oude Delft. In dat jaar behaalden onze stadsgenoten een overwinning op de Friezen, waardoor zij goede sier maakten bij hertog Aalbrecht van Beieren. Die op zijn beurt Delft weer stadsrechten teruggaf. Als dank werd Hippolytus zijn naam toegekend aan de kerk die we nu kennen als de Oude Kerk. Heel wat jaren later kreeg de kerk aan de Voorstraat de naam van de bisschop. Het vrij grote gebouw had de hoofdingang aan de Voorstraat en liep door tot aan de Verwersdijk. In de jaren '80 werd de kerk gesloopt en werd de vrijgekomen plek bebouwd met onder andere een school. Al wat eerder, in 1978, werd de Cellebroerbrug gebouwd die zorgde voor een goede verbinding. Een stukje van de Verwersdijk stond vanaf de 17de eeuw te boek als Dertienhuizen. Inderdaad, bouwhistorisch onderzoek heeft aangetoond dat er ooit dertien huizen op dit stukje Delft stonden. Daarvan is weinig meer terug te vinden. In 1981 werd het grootste deel van de oude bebouwing gesloopt en verscheen er nieuwbouw. Het pleintje voor wat we nu kennen als het Floratheater heette ooit de 'Verckensmarckt'.

De Flora was ooit een bioscoop, eerst een 'witte bioscoop'. Die naam werd in Nederland gegeven aan bioscopen met een christelijke inslag. Er werden uitsluitend gecontroleerde familiefilms zonder prikkelende beelden vertoond. De 'witte bioscopen' waren meestal op zondag gesloten en stonden onder toezicht van een commissie waarin een dominee en twee mensen uit het onderwijs zitting hadden. Decennia later was het geheel andersom met die prikkelende beelden: de Flora Bioscoop stond toen vooral bekend om de pornofilms die er draaiden. Titels als 'Hete slipjes in de Alpen' en meer van dat soort 'natuurfilms'. Had de dominee vast niet zo bedoeld. Tegenwoordig is de Flora onder de bezielende leiding van Aad van Doeveren en vriendin een sfeervol theater waar het goed toeven is voor allerlei vormen van kunst en cultuur.

Onthouden: 12 maart treedt daar 'FLIGHT' op, een Rolling Stones-coverband met muzikale vips uit het hele land.