Afbeelding

Michiel Dol

vaste rubrieken

Michiel Dol (42) is één van de dichters die komend weekend deelnemen aan Dichter bij de Bar, waarbij dichters op verschillende plekken in Delft voordragen uit eigen werk

1. Waarom wilde je bij het Labyrint worden gefotografeerd?
"Omdat hier één van mijn gedichten hangt. Stichting Verzet de Zinnen is met acht dichters een aantal plekken in Delft langsgegaan, waarbij de opdracht was om gedichten te schrijven. Dit was er één van."

2. Hoe ben je met Verzet de Zinnen in aanraking gekomen?
"In mijn studententijd dichtte ik al, waarbij mijn werk in kleine oplage werd gepubliceerd in een studentenblad. Een paar jaar geleden heb ik het dichten weer opgepakt. Afgelopen zomer heb ik in eigen beheer mijn bundel 'Woordeloos' uitgebracht. Verder deed ik mee aan een Open Podium en werd gevraagd deel te nemen aan Dichter bij de Bar 2015. Ook dit jaar doe ik mee."

3. Dat klinkt paradoxaal, een dichtbundel met de naam 'Woordeloos''...
"Dat valt mee, want in mijn gedichten probeer ik met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk te zeggen. Thema's daarbij zijn liefde, de zoektocht ernaar en de stad waarin ik woon."

4. Welke rol speelt Delft in je werk?
"Het is een prachtige stad, die altijd inspireert. Dat merk je vooral als je er met anderen doorheen loopt. Voor mijn werk doe ik dat regelmatig met stedenbouwkundigen en hun reacties zijn geweldig, net als die van andere dichters trouwens. Komend weekend wordt 'Denkend aan Delft' gepresenteerd, waarin een groot aantal gedichten over Delft is gebundeld door stichting Verzet de Zinnen. Zo zie je dat Delft vele dichters inspireert."
5. Je bent architect; wat zijn de overeenkomsten met dichten?
"Dat je in allebei je creativiteit kwijt kan. Als architect wend je die aan om mooie ontwerpen te maken, als dichter om gedichten te construeren. Wat dat aangaat gaan die twee prima samen."

6. Heb je altijd een kladblokje bij je?
"Meestal wel. Inspiratie komt vaak onverwachts. Het gebeurt wel dat ik nachten onrustig slaap, doordat ik iets voel aankomen en het op enig moment 's nachts in één keer op papier staat. Verder merk ik nu dat als ik ga zitten en schrijven er vaak wel iets uitkomt. Ik laat mijn gedachten de vrije loop, schrijf een vel vol. Vervolgens streep ik tot ik tevreden ben en de woorden zoveel mogelijk zeggingskracht hebben."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik meer van de innovaties die in Delft worden uitgevonden hier toepassen. Op die manier laat je zien wat voor creatief vermogen er in de stad aanwezig is en dat je daar trots op bent."

8. Gaan gedichten en het café wel samen?
"Het gebeurt regelmatig dat je met een groep dichters in de kroeg terechtkomt. Op dat soort momenten vloeit de woordenstroom vaak beter al naar gelang de alcoholconsumptie toeneemt. Maar er is een punt dat dat ook niet meer geldt."

9. Wat is jouw mooiste dichtregel en waarom?
"'…en 't servies langs m'n hoofd op de muur uiteenspat in scherven van geluk'. Ik heb voor deze regel gekozen omdat ik erin geslaagd ben om van een moeilijke gebeurtenis toch nog iets moois te maken. Het hele gedicht luidt als volgt:

THUIS

waar glazen

worden geheven

een toost

wordt gebracht

en 't servies

langs m'n hoofd

op de muur

uiteenspat

in scherven van geluk

Michiel Dol


10. Wat kunnen bezoekers van Dichter bij de Bar verwachten?
"Het programma is te vinden op www.verzetdezinnen.nl. In verschillend plekken in Delft dragen dichters, maar ook singer-songwriters voor uit eigen werk. Daarnaast is op zaterdag de Nacht van de Taalkunst in het Rietveldtheater, waar woordkunstenaars een podium krijgen."