Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Feest vieren is in de loop van de afgelopen decennia veranderd. Ingetogen, dat is van toepassing op bijvoorbeeld de jaren zestig. Op het rijtje aan de Koornmarkt waar ook Tiemen van der Reijken zijn winkel had werd rond de Kerst een slinger met lampen opgehangen. Dat was het. Tegenwoordig wordt dat alleen al gebruikt voor de schuur. Aangevuld met grote lichtgevende rendieren, arrensleeën met alles erop en eraan, looplichten, enorme kunstkersbomen en kerstkransen, knipperende lichtslingers in alle kleuren van de regenboog, bewegende kerstmannen al dan niet gesitueerd op een lichtgevende ladder tegen het huis, mistletoes in alle variëteiten en als je echt wil opvallen ook nog kerstmuziek.
En dan heb je ook nog de binnenkant van het huis. Daar worden soms complete winterdorpen gebouwd met kabelbanen, treintjes, tunnels en natuurlijk dezelfde verlichtingsberg als buiten, maar dan op schaal. Verder wordt elke vierkante centimeter in huis ingenomen door lampjes, kaarsen (soms met nepvlammetjes), ballen, slingers, beestjes, belletjes en andere kersterige prullaria. Door alle lampjes en dingetjes loopt de energierekening natuurlijk enorm op, maar de hele zooi geeft zoveel warmte dat de verwarming ongeveer uit kan. Hele maandsalarissen worden er in geïnvesteerd, want elk jaar willen we weer wat nieuws. Weken wordt er gebouwd, geplakt, gestapeld, geknoopt en gekocht. Om uiteindelijk doodmoe doch voldaan dagenlang alle frutsels te aanschouwen.
Storende factoren zijn natuurlijk huisdieren, met name katten. Die trekken zich niets aan van alle bouwplannen van de baas en/of bazin. Soms 'beweegt' er toch echt iets bovenin de kerstboom waar toch echt direct actie op moet worden ondernomen. Met veel kabaal, zowel van de boom als de baasjes, wordt de boom besprongen en het 'gevaarlijk element' door de kat geneutraliseerd. Om vervolgens met een onaangedane blik richting de voederbak in de keuken te lopen. Leuk toch, die feestdagen?
Op de Koornmarkt zat ooit zaadhandel Pannevis. Iedere zichzelf respecterende huis- tuin- en keukentuinder haalde daar plantenzaden, paardenmest en ander materiaal voor groene vingers.
En dus stond er soms gewoon een tractor voor de deur, midden tussen de kerstversiering…

!