Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan John van der Velden

vaste rubrieken

Editie: Week 41, Jaargang 20 |

John van der Velden (42, centraal op de foto) is één van de oprichters van de Brommerboys, de Pijnackerse brommerclub.

1. Waarom wilden je hier, in het clubhuis van de Brommerboys, worden gefotografeerd?
“Omdat dit ons honk is. We zijn half juli begonnen met het bouwen van dit clubhuis en het is nog niet af, maar we zijn al een heel eind op weg. In het voorste gedeelte kunnen we aan onze brommers sleutelen, dat doen we vooral als het koud is. Als het warm is verzamelen we hier voor een tocht. Buiten de tien brommerboys komt hier eigenlijk nauwelijks iemand.”

2. Hoe zijn de brommerboys ontstaan?
“Peet Rodenburg (links op de foto) en ik kwamen ruim vijf jaar geleden op het idee om een oude brommer te kopen en naar Texel te gaan. Toen Marco van Buijtene (rechts op de foto) dit hoorde, wilde hij ook wel mee. Daarom namen we hem een keer mee naar een beurs en zonder dat het vooraf zijn bedoeling was, kocht hij meteen een Zundapp. Met z’n drieën zijn we eigenlijk de harde kern van de Brommerboys.”

3. Er zijn dus meer Brommerboys?
“Inderdaad. We hebben een vaste groep van zo’n tien man. Een aantal jaar geleden hebben we in de feesttent in Pijnacker bij een aantal oude vrienden het idee geopperd om naar Texel te rijden. Dat vonden ze zo leuk, dat ze ook wel mee wilden. In het begin reden er nog twee mee met een scooter, maar inmiddels heeft iedereen een Kreidler of een Zundapp. Het leuke is dat we elkaar bijna allemaal van vroeger kennen.”

4. Jullie maken nu regelmatig samen tochten op jullie brommers?
“Ja, we zetten op onze website www.brommerboys.nl een oproep als we weer gaan rijden. Iedereen die een oude brommer heeft en het leuk vindt, kan bij ons aanhaken. Dat kan zijn op zondagmiddagen met hele toertochten, maar het kan ook op een doordeweekse dag als we vroeg uit het werk zijn om in Scheveningen een visje te halen. Ons jaarlijkse weekendje houden we echter met een beperkt gezelschap.”

5. Wat is er zo mooi aan de oude brommers?
“Het geeft echt een gevoel van vrijheid. Ik krijg er elke keer weer een kick van. Als ik op mijn brommer stap gaat er in mijn hoofd een schakelaar om. Dan moet je weer op alleen je achterwiel wegrijden, zoals je dat toen je zestien was ook deed. Daarnaast zijn het natuurlijk nog prachtige apparaten ook.”

6. Wat zijn de mooiste brommers?
“Dat zijn zonder twijfel de Zundapps. Kreidlers zijn ook mooi, maar je kunt er veel minder mee dan met de Zundapp. Het mooie van de Zundapp is dat alle onderdelen altijd blijven passen, dus dat je ervan kunt maken wat je wilt. Je kunt hem bijvoorbeeld prachtig airbrushen en de mooiste details van alle modellen samenbrengen. Zo zijn er allemaal combinaties met prachtige details te maken en creëer je je eigen classic.”

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
“...zou ik vooral doorgaan met waarmee ik bezig was. Het winkelcentrum is mooi opgeknapt en er wordt regelmatig gefeest in het dorp. Wat wel anders mag, is het vergunningenbeleid. Ik begreep dat hier nogal eens moeilijk over wordt gedaan en dat is jammer. Een leuk feestje is namelijk nooit weg.”

8. Valt het feit dat jullie zo gek zijn op brommers te vergelijken met de Harley Davidson-cult?
“Dat denk ik wel, ja. Wij proberen onze brommers ook zo mooi mogelijk te maken en hebben ook allemaal dezelfde kleding. Wat dat aangaat lijkt het wel op elkaar. Wat verder ook wel mooi is, is dat we overal de aandacht trekken. Als we voorbij rijden, stoppen mensen even om achterom te kijken en als onze brommers stilstaan, komen er mensen een praatje maken en spreken ze hun bewondering uit.”

9. Wat is de mooiste herinnering aan de afgelopen vijf jaar?
“Dat zijn er eigenlijk ontzettend veel. Meestal hebben ze wel met het jaarlijkse weekendje weg, dat altijd in het tweede weekend van juni plaatsvindt, te maken. Het mooiste is denk ik wel die keer naar Texel, dat we over het strand reden. Toen voelden we ons echt weer zestien, omdat we maar achterom bleven kijken of de politie niet achter ons aankwam.”

10. Zijn jullie nog op zoek naar nieuwe leden voor de Brommerboys?
“Nee dat niet, maar fanatiekelingen die een oude brommer in de schuur hebben staan, zijn altijd welkom om met ons mee te toeren. De weekendjes houden we voor een besloten gezelschap, maar als geïnteresseerden met goed weer onze site bekijken, weten ze wanneer we een ritje gaan maken en zijn ze meer dan welkom om met ons mee te gaan.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12