Dubbel Delft

  vaste rubrieken

Editie: Week 39, Jaargang 22 |

Al sinds jaar en dag hebben we in ons land waar ‘polderen’ een werkwoord is, voor van alles en nog wat commissies. Een groepje al of niet deskundigen dat zich bezighoudt met een bepaalde materie.

Zo hebben veel steden een commissie welke zich buigt over de naamgeving van de straten van de betreffende stad. In vorige eeuwen ging men daar nogal makkelijk mee om. Straatnamen werden niet gegeven want die ontstonden vanzelf, zo wist men uit ervaring. Woonde er in een huis ene Jacob Gerrit, dan was de kans groot dat die straat op een bepaald moment in de volksmond Jacob Gerritstraat ging heten. Of Vrouw Jutteland, als die dame daar toevallig een lapje grond had. En ook de plek waar de straat gesitueerd was telde mee. Zoals natuurlijk de weg die zich zowel binnen als buiten de Watersloot bevindt. Ook de gesteldheid is een aanknopingspunt, zoals het Rietveld. Vooral de wegen net buiten de stad moesten het ontgelden als het om originele naamgeving ging. Ergens aan het eind, daar, in het noorden, en dus: het Noordeinde. En hebben we dus ook het Oosteinde, Westeinde en het Zuideinde. De wegen die dus aan het einde van de stad lagen, gecombineerd met de windrichting. 

Soms kwamen er wel meer ‘Zuideindes’ in een stad voor. Ook daar werd iets op gevonden: zo heette het Delftse Zuideinde ooit ‘Zuideinde buiten de Ketelpoort’. Wist je tenminste welk Zuideinde ze bedoelden. Wie zich in de historie van de Delftse straatnamen wil verdiepen doet er goed aan het boek ‘Straatnamen van Delft’ van Peter van der Krogt aan te schaffen. Onder andere verkrijgbaar bij het Gemeentearchief. De foto’s van deze aflevering laten de plek aan het Zuideinde zien waar het oer-Delftse bedrijf Den Hoed was gevestigd. Tiemen van der Reijken maakte op 1 april 1968 een foto van het nieuwe bedrijfspand van deze firma. Met de vlag in top en het - toen - moderne materiaal trots buiten opgesteld. Wie nu op dezelfde plek gaat kijken vindt daar andere bedrijven in een moderner jasje. Van alle tijden is natuurlijk het recreëren op het water. Wie de afgelopen mooie weken een uurtje langs het water zat kon vaartuigen in alle gewichts- en prijsklassen voorbij zien dobberen. Van kano en rubberboot tot de meest luxueuze jachten, van pikzwart tot hartstikke wit. Het geld om ze te kopen dus…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1