Sportpark de Groene Wijdte, met naast de Jan Wenteler-tribune van DSVP de Oliveo-sporthal, is zaterdagmiddag om 14.30 uur het decor van de eerste 'Klassieker van Pijnacker' in competiteiverband. (foto: Roel van Dorsten)
Sportpark de Groene Wijdte, met naast de Jan Wenteler-tribune van DSVP de Oliveo-sporthal, is zaterdagmiddag om 14.30 uur het decor van de eerste 'Klassieker van Pijnacker' in competiteiverband. (foto: Roel van Dorsten)

De Klassieker van Pijnacker vindt nu ook in competitieverband plaats

sport

PIJNACKER - Aanstaande zaterdag zal geschiedenis worden geschreven op sportpark De Groene Wijdte. Voor het eerst in haar 93-jarige geschiedenis gaat Oliveo in competitieverband op bezoek bij buurman DSVP, dat dit jaar haar vijfenzeventigste verjaardag viert. 

Door: Alphons de Wit jr.

Toen begin 2020 tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Oliveo duidelijk werd dat de club de overstap naar de zaterdag zou maken, zat het er al aan te komen. Het coronavirus gooide even roet in het eten, maar aanstaande zaterdag is het eindelijk zover. De Pijnackerse burentwist zal voor het eerst in competitieverband worden uitgevochten. En als klap op de vuurpijl kunnen beide ploegen, bij een eventuele winst van DSVP, in puntenaantal op gelijke hoogte komen. Het belooft dus een mooie middag te worden aan de Sportlaan. 

Wedstrijddata
Willem van der Smit, dit jaar voor het eerst hoofdtrainer bij Oliveo kijkt uit naar zaterdagmiddag 14.30 uur. “In het dorpentoernooi spelen we jaarlijks tegen elkaar en dat zijn altijd wel leuke potjes. Dat het nu voor het eerst in competitieverband wordt gespeeld, is uniek. Ik moet ook eerlijk zeggen dat toen het competitieprogramma duidelijk werd, ik wel als eerst even heb gekeken naar de data waarop de wedstrijden tegen DSVP op het programma stonden.”
Voor Alex van der Harst, die begin dit seizoen Dennis van der Steen opvolgde als hoofdtrainer bij DSVP was dit anders. “Binnen de vereniging merkte ik wel dat het ontzettend leefde, maar ik zwem daarbij nogal eens tegen de stroming in: ik focus me meer op het gehele plaatje. In eerste instantie was ik vooral heel erg benieuwd naar de overige tegenstanders, want in het verleden heeft DSVP niet in een poule met vooral tegenstanders uit de Rotterdamse regio gespeeld. Daarbij heb ik natuurlijk wel met een schuin oog naar het competitieschema gekeken. Natuurlijk kijk ik ernaar uit om zaterdag tegen Oliveo te spelen. De stand op de ranglijst maakt het affiche zo mogelijk nog mooier: als we van ze winnen, komen we in puntenaantal gelijk. Aan de andere kant zijn er ook vierentwintig wedstrijden tegen andere tegenstanders”

Spelers motiveren
Toch verwacht Van der Harst niet dat het zaterdag een wedstrijd zal zijn als alle andere. “Waarschijnlijk zal er veel publiek op afkomen en het ziet ernaar uit dat er heel wat vuurwerk zal zijn. Als trainer hoef je op dit soort middagen niet veel te doen om je spelers te motiveren. Het belangrijkste in aanloop naar de wedstrijd is dat je ervoor zorgt dat ze heel blijven en tijdens de wedstrijd is het belangrijk dat ze hun koppie erbij houden. Afgelopen week werd in Rotterdam Feyenoord - Ajax gespeeld en ik denk dat dit de Klassieker van Pijnacker wordt.”
Toch merkt hij nog niet veel van een gespannen sfeer in het dorp. “Ik ben nog niet zoveel in het dorp geweest, want ik heb ook gewoon mijn werk, maar ik heb het idee dat het vooral in de lokale media en binnen de vereniging leeft. In de winterstop ging het al nergens anders over, maar ik heb de focus gehouden op de wedstrijd tegen Maense, die we gelukkig ook hebben gewonnen. Het leuke is dat de spelers van beide clubs elkaar wel kennen, ook al zijn ze bij Oliveo iets ouder. Ik heb vooral heel veel zin in de onderlinge krachtmeting.”

Gezonde rivaliteit
Ook Willem van der Smit kijkt uit naar de zaterdagmiddag. “Natuurlijk is deze wedstrijd nog mooier, doordat er ook echt iets op het spel staat voor wat betreft de ranglijst. Daarbij ben ik Technisch Jeugdcoördinator geweest bij DSVP en ken ik veel van hun spelers uit die tijd. Het zal een mooi weerzien worden.”
Door zijn tijd bij DSVP heeft Van der Smit een goed beeld van beide verenigingen. “Ik denk dat binnen beide verenigingen dezelfde cultuur heerst. Beide clubs moeten het voornamelijk hebben van hun eigen jeugd en het zijn ook hechte verenigingen. Van een onderscheid tussen katholiek en protestant zoals dat er vroeger was, is denk ik geen sprake meer. Wel is er sprake van een gezonde rivaliteit.”
Ook de trainer van Oliveo wil niet van een speciale voorbereiding weten. “Wij willen net als iedere wedstrijd winnen en doen gewoon ons ding. Natuurlijk zal de entourage een gezonde spanning met zich meebrengen en zou een nederlaag een enorme domper zijn. De winnaar zal komende week wat fijner door het dorp lopen dan de verliezer.”
Van der Smit verwacht een overwinning. “Het zou mooi zijn als de eerste editie van deze wedstrijd voor ons zal zijn. Ik ga uit van een 1-2 overwinning.” Alex van der Harst is het daar uiteraard niet mee eens. “Ik ga altijd van mijn eigen ploeg uit en we scoren wat lastig, dus met 1-0 zou ik blij zijn. Maar laten we eens gek doen: ik verwacht dat we met 2-0 winnen.”