Fred van der Heeft op de voorste rij in het rood, met andere leden van DIJC-Bertus (Foto: Koos Bommelé)
Fred van der Heeft op de voorste rij in het rood, met andere leden van DIJC-Bertus (Foto: Koos Bommelé)

Instroomcursus DIJC-Bertus voor nieuwe lopers

sport

DELFT - ‘We moeten meer gaan bewegen’, is iets wat we vaak horen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hardloopclub DIJC-Bertus wil de drempel om te starten met hardlopen verlagen en organiseert dit voorjaar een 12-weekse instroomcursus voor potentiële lopers zonder ervaring.

Door Cheyenne Toetenel

DIJC-Bertus is ontstaan uit een fusie van de Delftse IJsclub (1886) en Sportclub Bertus (1971). Van oorsprong is het dus een ijsvereniging, maar tegenwoordig is de vereniging voornamelijk actief als hardloopclub. De hardloopclub organiseert jaarlijks een instroomcursus om mensen kennis te laten maken met het hardlopen. Hulptrainer en aspirant-bestuurslid Fred van der Heeft (68) vertelt hier meer over.
“We starten op dinsdag 21 februari vanaf ons vaste verzamelpunt bij Onder Ons in Kerkpolder en geven dan twaalf weken achter elkaar een training voor mensen zonder hardloopervaring”, vertelt Fred. “Die trainingen vinden wekelijks plaats op dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur, al zijn we de eerste weken wat korter bezig. We moeten natuurlijk rustig opbouwen, want het moet vooral leuk blijven.” Met de cursus werk je toe naar twee einddoelen. “Het eerste doel is een duurloop van 5 kilometer op de dag van de twaalfde training, waarbij ook leden van onze vereniging zich zullen aansluiten. Bovendien willen we de deelnemers de kans bieden om gezamenlijk mee te doen aan de 5 kilometer van de Golden Tenloop op Hemelvaartsdag.” Er is binnen de cursus plek voor 40 deelnemers, die zullen worden begeleid door twee gediplomeerde trainers. Voor het gehele traject wordt 10 euro gevraagd. “Dat komt neer op zo’n 83 cent per week. Dat is niks vergeleken met de sportschool!” In mei komt de instroomcursus ten einde. Deelnemers mogen daarna tot 1 juli gratis mee blijven lopen zonder lid te worden. Daarna kunnen ze lid worden voor 40 euro per half jaar.
Fred heeft 6 jaar geleden zélf de instroomcursus gevolgd. “Ik zat toen vlak voor mijn pensioen en hield mij al een beetje bezig met wat ik met mijn vrije tijd moest gaan doen. Na jarenlang achter een beeldscherm te hebben gezeten, wilde ik meer gaan bewegen. In de krant las ik over de instroomcursus. Daaraan heb ik meegedaan, waarna ik steeds verder de vereniging inrolde. Tegenwoordig ben ik hulptrainer, organisator van de maandelijks Bertusloopjes en aspirant-bestuurslid. Zelf loop ik drie keer per week hard, jaarlijks zo’n 1200 kilometer. Daar geniet ik van.”
Voor wie al ervaring heeft met hardlopen is de instroomcursus niet geschikt, maar ook zij zijn van harte welkom bij de club. “Kom een keer gezellig langs bij Onder Ons op dinsdagavond. Meld je om half 8 even bij ons, zodat we een gesprekje kunnen hebben over jouw niveau. We delen je naar aanleiding hiervan in bij een groep. Na afloop bekijken we of het de juiste groep voor je is. Dat doen we tot we de juiste groep voor je hebben gevonden. Daar hoef je niets voor te betalen, kijk eerst eens of het wat is en besluit op een later moment pas om wel of niet lid te worden.” Voor elk niveau is wel een geschikte groep te vinden. “Ons motto is: presteren mag, maar hoeft niet! We hebben groepen die echt willen lopen op snelheid, maar het gezellige en sociale aspect vinden we bij Bertus minstens zo belangrijk. Ook daar hebben we voldoende groepen voor!”

Aanmelden voor de cursus kan via info@dijc-bertus.nl. Kijk voor meer informatie op dijc-bertus.nl.