Elf van de twaalf leden van DIJC Bertus die gaan deelnemen aan de Bevrijdingsvuurestafette.
Elf van de twaalf leden van DIJC Bertus die gaan deelnemen aan de Bevrijdingsvuurestafette.

Lopers DIJC Bertus brengen Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Delft

sport

DELFT – Vijf mannelijke en zeven vrouwelijke leden van trim- en hardloopvereniging DIJC Bertus bereiden zich voor op hun deelname aan een memorabel evenement. Het lopersdozijn reist woensdag 4 mei af naar Wageningen en keert donderdag 5 mei rond de middag met het Bevrijdingsvuur terug op Delftse bodem.

Door: Dennis van den Berg

Sinds 1948 is het ontsteken en het verspreiden van het Bevrijdingsvuur door ons land een warm gekoesterde traditie. Op het 5 Mei Plein voor Hotel de Wereld in Wageningen, waar in 1945 de capitulatie werd getekend door het verslagen Duitsland, wordt rond middernacht in de nacht van 4 op 5 mei dit vuur ontstoken. Daarna worden fakkels aangestoken met dit grote vuur. Deze fakkels worden verstrekt aan loopgroepen uit alle windstreken van Nederland, die vervolgens het vuur in een estafette naar hun plaats van herkomst brengen.
Voor Delft namen hardlopers van AV de Koplopers in 2005 deel aan deze traditie en brachten het Bevrijdingsvuur zo naar de Prinsenstad. Dit jaar is er echter iets aan de hand met de datum 5 mei. "Hemelvaartsdag valt dit jaar op 5 mei, en dan staat Delft in het teken van de Golden Tenloop. AV de Koplopers tekent voor de organisatie van dit evenement en kan daardoor niet zelf een delegatie naar Wageningen sturen. Toen zijn ze op ons afgestapt", vertelt Nicole Vermeij uit Den Hoorn. Samen met de Delftse Felicie van Vree is zij aangeschoven om te vertellen over de deelname van DIJC Bertus aan de Bevrijdingsvuurestafette.

117 kilometer
Nicole en Felicie maken allebei sinds een jaar of vijf deel uit van trim- en hardloopvereniging Bertus. Het voorstel van de Koplopers om Bertus een delegatie te laten samenstellen en af te vaardigen naar Wageningen stond hen gelijk aan. In totaal doen er twaalf Bertuslopers van verschillende niveaus mee. "De afstand Wageningen-Delft bedraagt zo'n 117 kilometer. Alle deelnemers lopen om beurten een stukje met de fakkel met het Bevrijdingsvuur. De lopers gaan in drietallen: één persoon loopt, de andere twee fietsen met hem of haar mee. De rest verplaatst zich per auto en een camper van locatie naar locatie op de vooraf geplande looproute. Op deze verzamelpunten wordt van team gewisseld en neemt een 'vers' drietal de fakkel over", leggen Felicie en Nicole de geplande gang van zaken nader uit. De Bevrijdingsvuurestafette is geen wedstrijd in de zin dat er een directe tegenstander is. Het gevecht dat de lopers leveren is een strijd tegen de klok: rond het middaguur wil de Bertusdelegatie aankomen in Delft, waar ze ongetwijfeld een warm welkom gaan krijgen.
Nicole, Felicie en de andere deelnemers trainen momenteel twee keer per week om klaar te zijn voor deze uitdaging. "Het lastigste onderdeel vormt het tijdstip, verwachten we. We lopen vanaf middernacht tot het middaguur, dat is natuurlijk geen gangbare looptijd. Maar omdat je het in groepsverband doet en tussen je loopbeurten kunt rusten of een uiltje knappen, hebben we er alle vertrouwen in dat het gaat lukken."