Deze Bertus-lopers gaan in training voor de Klaas Vaak Droomtijdloop.
Deze Bertus-lopers gaan in training voor de Klaas Vaak Droomtijdloop.

In training voor de Droomtijdloop? DIJC Bertus helpt je verder

sport

DELFT – In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober gaat de klok vanwege de wintertijd een uurtje terug. Een bijzonder tijdstip, zeker als je daar een sportactiviteit plaatst. Een 'droomtijd' neerzetten kan dit jaar weer tijdens de Klaas Vaak Droomtijdloop, en DIJC Bertus is je graag van dienst met de voorbereidende training.

Door: Dennis van den Berg

Een halve marathon lopen in het holst van de nacht. Jan-Jacob van der Kooij, Jacqueline van Broeckhuysen en Paul Leurs kijken er reikhalzend naar uit. Het drietal traint bij hardloopclub DIJC Bertus en neemt deel aan de Klaas Vaak Droomtijdloop. Deze wedstrijd komt uit de organisatorische koker van AV de Koplopers, die dit jaar haar zesde lustrum viert. Jan-Jacob is de minst ervaren loper van het trio: voor hem wordt het zijn eerste Droomtijdloop. "Het tijdstip waarop we lopen natuurlijk", antwoordt hij als hem gevraagd wordt waarin hij met name de uitdaging ziet. "En het is een halve marathon, dat is geen kleinigheid. Vandaar dat we ook goed trainen vooraf, zodat je goed voorbereid en zo fit mogelijk aan de start verschijnt in oktober." Zijn medeloper Jacqueline heeft niet alleen ervaring met halve marathons, maar ook met hele. "Ik loop twee à drie keer per jaar een halve marathon en heb in totaal vier keer de marathon van Rotterdam gelopen. Aanleiding voor mij om met hardlopen te beginnen was de City-Pier-City Loop in Den Haag. Maar de Droomtijdloop is een onvergetelijke ervaring vanwege het tijdstip en de sfeer." De route voert de lopers door de binnenstad en de Delftse Hout: start en finish zijn in de hal van AV de Koplopers.

Eenmaal in de vijf jaar
De Klaas Vaak Droomtijdloop werd in de jaren 1980 en 1990 jaarlijks georganiseerd, maar aan die frequentie kwam in 2001 een einde. Vanaf dat moment ging AV de Koplopers de nachtelijke run eenmaal in de vijf jaar organiseren. Het bijzondere karakter van de loop kreeg daarmee een extra boost.
Wat moet je in je mars hebben als hardloper om deel te kunnen nemen aan de Droomtijdloop? "Het is een evenement voor ervaren lopers", vindt Kees Arkesteijn, voorzitter van DIJC Bertus. "Je moet minstens een duurloop van tien kilometer hebben gelopen om hiervoor in training te kunnen gaan. Met onze trainingsgroep voor de Droomtijdloop werken we met een wekelijkse training vanaf dinsdag 5 juli gedurende zestien weken toe naar deze loop. Het voordeel van het trainen bij Bertus is, dat we dit aan de hand van speciale schema's doen. Hiermee verkleinen we de kans op blessures bij zowel ervaren als minder ervaren lopers."
Een groep Bertus-leden gaat binnenkort starten met de training voor de Droomtijdloop. Lopers die geen lid zijn van deze hardloopvereniging, maar wel graag in groepsverband trainen voor het middernachtelijke gebeuren, kunnen zich via www.dijc-bertus.nl aanmelden. Ze worden dan tijdelijk lid van Bertus tot de Droomtijdloop en mogen meetrainen tot het einde van het jaar. Arkesteijn verwacht dat Bertus met drie groepen van tien tot twaalf personen en drie trainers naar de Droomtijdloop gaat toewerken.