Irian Boeschoten is liefhebber van aanvallend en verzorgd voetbal. "Tot nu toe heeft dat nog te vaak niet geleid tot de drie punten, maar met de kwaliteit in de ploeg zullen we zeker komen bovendrijven." (foto: Roel van Dorsten)
Irian Boeschoten is liefhebber van aanvallend en verzorgd voetbal. "Tot nu toe heeft dat nog te vaak niet geleid tot de drie punten, maar met de kwaliteit in de ploeg zullen we zeker komen bovendrijven." (foto: Roel van Dorsten)

Goed voetbal moet bij RKDEO eindelijk tot meer punten gaan leiden

sport

NOOTDORP - Met een knappe 2-1 zege op CWO deed RKDEO afgelopen zaterdag goede zaken. Met het voetbal van de Nootdorpers is weinig mis, maar kregen ze niet altijd wat ze verdienden, vindt aanvaller Irian Boeschoten.

Door: Alphons de Wit jr.

Afgelopen zaterdag werden er dus wel drie punten bijgeschreven. “En dat was erg fijn”, blikt Boeschoten terug. “Zeker gezien het feit dat we deze wedstrijd niet het betere van het spel hadden. Zij hebben een sterke ploeg die ons in de eerste helft aardig in de tang had. Wij hadden moeite om onder hun druk uit te voetballen, maar in twee van de spaarzame momenten dat dat wel lukte, waren we meteen trefzeker. Zo gingen we met 2-0 de rust in. In de tweede helft was de storm een beetje geluwd, maar wisten zij nog wel op 2-1 te komen. Uiteindelijk hebben we nu drie punten en is het erg fijn dat we nu ook eens tegen de verhoudingen in een wedstrijd winnen, want het is ook dit seizoen te vaak gebeurd dat we met lege handen stonden, maar meer verdienden.”

Pech
Het is een al jaren een vaak terugkerend gegeven bij de roodbroeken: het voetbal is mooi en verzorgd, maar tot prijzen leidt het maar zelden. “Ik kan daarvoor geen directe oorzaken aanwijzen. Ik denk dat het vooral met pech te maken heeft. Soms valt het kwartje net verkeerd. Het belangrijkste vind ik dat we aantrekkelijk en verzorgd voetbal spelen. Soms zie je dat tegenstanders zich aan ons aanpassen. Dan laten ze ons het spel maken en ligt de nadruk binnen hun spel op het verdedigen. Als ze dan de bal hebben, spelen ze de bal op hoop van zege diep. Pas verloren we op die manier van Vitesse Delft. Dat is natuurlijk voor hen een mooi resultaat en misschien ook wel knap, maar ik weet niet of ik blij zou zijn om een wedstrijd op die manier te winnen.”Dat verzorgde voetbal komt uit de koker van trainer Wesley Epskamp. “Ik kende hem al van voordat hij hoofdtrainer werd, omdat hij in die tijd het elftal dat meedeed aan de toenmalige 16-23 competitie trainde. Hij is tactisch heel sterk en heeft een duidelijke visie op wat voor soort spelers hij nodig heeft om zijn spel te spelen. Het doel is om vaker de bal te hebben dan de tegenstander en gebruik te maken van opkomende backs. Dit is natuurlijk veel leuker voetballen dan in heel verdedigend systeem. Daarbij weet hij heel goed uit te leggen wat onze taken zijn. Verder heeft hij met Richard Lodder een assistent die weet wat er op het hoogste amateurniveau van je wordt gevraagd en die ons ook motiveert om tot het uiterste te gaan. Van iemand met zo’n carrière neem je toch sneller iets aan. In dat opzicht vullen zij elkaar perfect aan.”

Kwaliteiten
Boeschoten maakt dit seizoen voor het vierde jaar deel uit van de selectie van de Nootdorpers. “Maar in die eerste twee seizoenen werd er vanwege corona natuurlijk nauwelijks gevoetbald. Vorig jaar heb ik mijn eerste volledige seizoen gespeeld en dit jaar maak ik ook weer deel uit van de selectie. Gelukkig stelt de trainer me vaak op. “Over waarom dat is, heeft de aanvaller ook zo zijn ideeën. “Ik denk dat ik voetballend aardig mee kan komen en bij balbezit van de tegenstander ligt het kantelen me ook wel. Daarnaast laat ik me als buitenspeler regelmatig in het middenveld zakken, zodat ik op de flank ruimte maak voor de backs en middenvelders. Zo probeer ik ook mijn rol te pakken bij het opzetten van aanvallen.” Afgelopen zaterdag leidde dat tot de tweede treffer, toen hij, nadat hij de bal zelf had veroverd, doorbrak op rechts en Olaf Kramer bediende, die rustig afrondde.
Al met al heeft Boeschoten het ontzettend naar zijn zin bij RKDEO. “We spelen leuk voetbal en de sfeer onderling is goed. Daarnaast hebben we een jonge groep met veel jongens die uit de jeugd komen, maar ook wat ervarener spelers. Ik denk dat er sprake is van een goede mix. Daarbij denk ik dat een resultaat als afgelopen zaterdag voor een boost kan zorgen om aansluiting te behouden met de top van de ranglijst. “De aanvaller vindt het lastig om nu al een conclusie te trekken over het niveau op de zaterdag. “Want we hebben tot nu toe veel gespeeld tegen tegenstanders die we vorig jaar op zondag tegenkwamen. Ik denk wel dat we met onze spelopvatting met net iets meer geluk best mee moeten kunnen doen om een plek in de nacompetitie voor promotie. We staan momenteel tiende, maar met maar vier punten minder dan de koploper en we hebben een wedstrijd minder gespeeld dan veel andere ploegen. Nacompetitie moet ook het doel zijn, al is het dit seizoen met de verscherpte degradatie vooral ook belangrijk om bij de onderste plaatsen weg te blijven. Ik denk dat dat ook wel moet lukken. “Ook op persoonlijk vlak heeft Boeschoten zijn doelen. “Het teambelang gaat boven alles, maar ik hoop zelf ook belangrijk te zijn met goals en assists. Tot nu toe heb ik zelf vier keer gescoord en drie goals voorbereid. Dat moeten er meer worden.”