Afbeelding

d'Elft en Wave slaan opnieuw handen ineen voor Wintertijd Challenge

sport

DELFT – Tijdens het teruggaan van de klok van zomertijd naar wintertijd in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober wordt er op meer dan 100 locaties in Nederland gesport om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar spierziekten bij kinderen. In Delft slaan zwem- en waterpolovereniging d'Elft en studentenzwemsportclub DSZ Wave voor de tweede keer de handen ineen voor de Delftse editie van de Wintertijd Challenge in Zwembad Kerkpolder.

Door: Dennis van den Berg

Dit inmiddels jaarlijks terugkerende evenement is een initiatief van Stichting Spieren voor Spieren. Deze organisatie wil begrijpen wat spierziekten zijn, hoe ze ontstaan en hoe men toe kan werken naar gerichte oplossingen door structureel onderzoek te financieren. Onder het motto 'gezonde spieren zetten zich in voor zieke spieren' ondersteunen veel sporters en voormalige topsporters de doelstellingen van de stichting. Bekende ambassadeurs van Spieren voor Spieren zijn onder anderen zwemmer Pieter van den Hoogenband, voetbalcoach Louis van Gaal en voetballers Frank en Ronald de Boer.
De samenwerking van d'Elft met Wave ligt volgens d'Elft-voorzitter Ralph Westenberg voor de hand: "Wave maakt, net als wij, intensief gebruik van Zwembad Kerkpolder. We bereiken door onze samenwerking een veel bredere doelgroep: naast de 'burgers' die graag zwemmen ook de studenten die graag deze sport beoefenen." Gerda van Mook, zwemcommissaris van Wave, is het roerend met Westenberg eens: "Samen sta je sterker en kunnen we zoveel mogelijk geld bijeen zien te brengen voor het goede doel." De studenten zijn vooral in de avonduren actief in Zwembad Kerkpolder. "Er wordt vaak van kwart over tien tot kwart over elf 's avonds getraind door onze leden. Wat dat betreft zijn we wel gewend aan het tijdstip waarop de Wintertijd Challenge plaatsvindt", lacht Van Mook.

Klok verzetten
De deelnemende zwemmers mogen op zaterdag 29 oktober om 21.00 uur Zwembad Kerkpolder betreden. De volgende ochtend, op zondag 30 oktober om 6.00 uur, eindigt de Delftse editie van de Wintertijd Challenge. De deelnemers, van wie de meesten in teamverband meedoen, hebben er dan tien uur in en bij het bad opzitten. "Vanwege het verzetten van de klok van zomer- naar wintertijd duurt die nacht een uur langer. Dat is bijzonder om te ervaren, omdat de meeste mensen dat vanwege het nachtelijke tijdstip waarop dit plaatsvindt vaak niet bewust meekrijgen", vindt Westenberg. Wie wil deelnemen aan de Wintertijd Challenge, kan zich bij d'Elft of bij Wave via de websites www.d-elft.nl en www.dsz-wave.nl inschrijven. De kosten voor deelname bedragen 15 euro per persoon: dit bedrag gaat rechtstreeks naar Spieren voor Spieren. Uiteraard kunnen mensen dit bedrag nog verhogen door zich te laten sponsoren. Van zwemmen krijg je trek, en dus is er ook een barbecue: hiervoor zijn de kosten 5 euro per persoon. Vooraf inschrijven is dus mogelijk, maar ook op de avond zelf kunnen belangstellende teams zich nog aanmelden. Ook publiek is van harte welkom.

De zwemmers van d'Elft en Wave zijn klaar voor de Wintertijd Challenge.