Van links naar rechts: Emelia Ibrahim, Laureen Hu, Priya Sardjoe Missier en Gonzalo Villarrubia in een karakteristieke karatehouding. (foto: Dennis van den Berg)
Van links naar rechts: Emelia Ibrahim, Laureen Hu, Priya Sardjoe Missier en Gonzalo Villarrubia in een karakteristieke karatehouding. (foto: Dennis van den Berg)

Talentvol karatedrietal vaart wel onder sensei Gonzalo Villarrubia

sport

DELFT – Met een inspirerende mentor kunnen sporters tot grote hoogten komen. Drie 'karate kids' uit Delft en Den Haag zijn onder bezielende leiding van sensei Gonzalo Villarrubia van Karate & Kobudo Delft bezig aan een opmars in hun sport.

Door: Dennis van den Berg

Ze is onlangs teruggekeerd in Nederland van een rechtenstudie in Oxford, waar ze met 'distinction' – het Engelse equivalent van cum laude – voor geslaagd is. De 22-jarige Laureen Hu uit Delft heeft daar echter niet alleen met haar neus in de boeken gezeten. De zwartebandkarateka nam met het universiteitsteam van Oxford afgelopen jaar deel aan het Engelse BUCS (British Universities & Colleges Sport) en de Varsity Games, die ze op persoonlijke titel en in teamverband heeft gewonnen. "Hierdoor mocht ik meetrainen met de Engelse selectie", vertelt Laureen vol trots. Op het internationale podium mocht ze haar universiteit vertegenwoordigen op de European University Games in het Kroatische Zagreb waar 41 landen aan deelnamen. Alhoewel ze hier niet in de prijzen is gevallen, is het wel een bijzondere ervaring geweest.
Nu ze weer in Nederland verblijft – "Voorlopig, want ik wil terug naar Engeland" – heeft Laureen zich aangesloten bij haar vader, moeder, zus en broer, die allen bij Gonzalo Villarrubia trainen. "We hebben echt geluk, dat zo'n goede sensei zijn dojo in onze woonplaats heeft gevestigd."

Priya
De andere karateka's Priya Sardjoe Missier (14) en Emelia Ibrahim (20) wonen niet in Delft, maar komen uit Den Haag. Zij komen specifiek voor Gonzalo's karateonderwijs naar de Prinsenstad. Bruinebanddraagster Priya heeft na een zeer succesvol seizoen dit jaar de overstap gemaakt naar een zwaardere poule. Ze had er rekening mee gehouden, dat dit vooral een overgangsjaar zou zijn. Desondanks eindigde ze bij de meeste wedstrijden waar ze dit seizoen aan heeft meegedaan op het podium. Binnenkort onderneemt Priya de reis naar de Duitse hoofdstad Berlijn, waar ze in het weekend van 17 en 18 september gaat deelnemen aan de Banzai Cup Open. Karatebond KBN heeft Priya aan de hand van haar wedstrijdprestaties over de afgelopen periodes laten erkennen als nationaal talent. De karatebondscoach voor de discipline Kata begeleidt Priya door haar te trainen als volwaardig lid van de nationale selectiegroep. Nu karate onlangs in Rio is uitgeroepen tot Olympische sport, ziet het ernaar uit dat Priya's sportieve pad haar wel eens naar Tokyo zou kunnen leiden in 2020.

Emelia
Dat Emelia de karatestijlen Shito-ryu en Shotokan is gaan beoefenen, komt door haar vader. "Hij is profbokser geweest en had iets ander voor mij voor ogen. " Karate bleek een goede keus, want de karateka heeft inmiddels de zwarte band, tweede Dan en wil volgend jaar de derde Dan behalen. De Haagse kreeg tweeënhalf jaar geleden een ongeluk en was een tijdlang uit de running. Toen ze in de lappenmand belandde, behoorde ze tot de nationale top. Inmiddels is ze wederom aangehaakt bij het topniveau en gaat ze eveneens deelnemen aan het internationale Banzai Cup Open.
Waarom heeft Emelia gekozen voor Gonzalo als sensei? "Ik kan veel van hem leren. Hij weet heel goed de gedachten achter de karatetechnieken over te brengen. Dat maakt het makkelijker om je die technieken eigen te maken." In de dojo van Karate & Kobudo Delft in de gymzaal van de Jan Vermeerschool aan het Raam 20 worden drie dagen per week Shito-ryu karate- en kobujutsulessen gegeven. Meer informatie: www.karatedelft.com.