Sportraad in gesprek over bezuinigingen in de sport

sport

DELFT - De sportsector ontkomt niet aan de bezuinigingen op de gemeentelijke uitgaven in Delft. Al in november 2014 is door het College van B en W een traject ingezet waarbij voor de sportsector een bezuinigingsbedrag van 450.000 euro - later verlaagd naar 350.000 euro - als taak is gesteld.

De gemeente schakelde extern onderzoeksbureau Drijver & Partners (D&P) in, waarbij de Sportraad een Klankbordgroep (KBG) instelde, die bij het onderzoeksproces een inbreng had. Deze KBG bestaat uit sportbestuurders met verschillende achtergronden, waarbij de verschillende takken van sport alsmede de diverse sportcomplexen in Delft zo goed mogelijk zijn vertegenwoordigd. Op 22 november 2015 is door het Sportraadbestuur, mede namens de KBG, een uitgebreide reactie op de gemeentelijke plannen en het D&P rapport richting het College van B en W gezonden.
Vervolgens heeft het College van B en W eind april een besluit genomen over de bezuinigingen in de sportsector, alsmede over aanvullende maatregelen. Het college heeft in redelijke mate geluisterd naar de reactie van het Sportraadbestuur. B en W erkent in haar brieven aan de Gemeenteraad en aan de Sportraad, van 4 mei, dat de kwaliteit van de sportaccommodaties in Delft er niet goed voor staat, dat de Gemeente Delft in vergelijking met andere gemeenten zeer weinig geld per inwoner aan sport uitgeeft, alsmede dat de huurtarieven in Delft aan de bovenkant liggen in vergelijking met het gemiddelde elders. Het is dan ook evident dat de oorspronkelijke bezuinigingsdoelstelling niet volledig kan worden gerealiseerd, maar wordt beperkt tot 230.000 euro. Bovendien zal een verhoging van de huurtarieven niet plaats vinden, hetgeen voor de sportclubs en haar leden goed nieuws is.
De resterende bezuinigingsmaatregelen zijn in te delen in zes hoofdpunten, waaronder sluiting van Sporthal Brasserskade en een gymzaal, sluiting van Sportpark Buitenhof (Delfia), het overdragen van het onderhoud van de golfbanen van Concordia en de tennisbanen bij dvv Delft, DHL en DVC naar de clubs. Met alle sportclubs die er direct bij betrokken zijn, waaronder gedwongen verhuizing naar een andere locatie, is na eind april individueel gesproken door gemeentelijke ambtenaren. Er is daarbij nog niet op alle punten overeenstemming bereikt. De rol van het bestuur van de Sportraad is het bewaken van het algemene belang van de sportsector, terwijl individuele clubs uiteraard desgewenst voor nader overleg en advies bij het Sportraadbestuur terecht kunnen.
Gegeven de geconstateerde en erkende problematiek - kwaliteit en kwantiteit huidige sportaccommodaties, gemiddeld genomen een bijna volledige bezetting bestaande accommodaties - stelt B en W voor om in overleg met de Sportraad aanvullend investeringsscenario's te gaan uitwerken. Sport is immers van groot belang voor de leefbaarheid in de stad. Ten slotte wil het college de huurtarieven en de ongelijkheid tussen de diverse takken van sport bestuderen en bezien, maar zonder dat dit tot bezuinigingen leidt.
Uiteindelijk zal de Gemeenteraad moeten beslissen over de door B en W geformuleerde voorstellen, met name in de vergadering van de Raadscommissie Sociaal Domein, waar sport onder valt, op dinsdagavond 6 september a.s. Om de raadsleden zo goed mogelijk te informeren over het gevolgde proces, de stand van zaken en de resterende bezwaren organiseert het Sportraadbestuur een Buitengewone Algemene Ledenvergadering op maandagavond 22 augustus om 20.30 uur, in de kantine van DVC. Voor die Buitengewone ALV zijn naast de sportclubs ook de leden van de KBG, de gemeenteraadsleden en de pers van harte uitgenodigd.