Een demonstratieles karate tijdens de open dag van het Martial Arts Center in april van dit jaar.
Een demonstratieles karate tijdens de open dag van het Martial Arts Center in april van dit jaar.

Martial Arts Center biedt onderdak aan verdedigingssporten

sport

DELFT – Naast populaire sporten, waar hele volksstammen zich mee bezighouden, zijn er ook diverse minder bekende sportactiviteiten. Weliswaar beoefend in kleinere kring, maar daarom niet minder leuk. Daartoe behoren ook verdedigingssporten, die in Delft onder meer in het Martial Arts Center beoefend worden.

Door: Dennis van den Berg

Na jaren van leegstand heeft het voormalige pand van sportschool Bodyline aan de Mina Krusemanstraat 40 wederom een sportieve bestemming gekregen. Investeringsmaatschappij Kasteel BV heeft het gebouw, dat ooit onderdeel was van het Oude en Nieuwe Gasthuis, aangekocht en gedeeltelijk ingericht als Martial Arts Center, een permanente dojo voor verdedigingssporten. De eerste vereniging die besloot per april 2016 haar intrek te nemen in het nieuwe Martial Arts Center was de karateschool West Coast Shoto Kan Karate-Do, die wordt geleid door sensei André Kila. Deze houder van de vijfde dan is zeer te spreken over de nieuwe trainingslocatie voor karateka's uit Delft en omgeving: "We hebben meer dan twintig jaar getraind in de gymzaal aan de Van Tienhovenstraat. Een fijne locatie, maar dat blijft een multifunctionele ruimte waar diverse andere sporten worden beoefend. Als vereniging begonnen we steeds meer behoefte aan een eigen plek te krijgen. Nu hebben we onze eigen dojo, met een vaste vloermat, die we naar onze eigen wensen hebben kunnen inrichten." Dat betekent onder meer een vaste plek voor het portret van Shihan Edwin Hamile, de Hawaiiaanse oprichter van West Coast Shoto Kan Karate-Do International, en het verenigingslogo levensgroot op de wand geschilderd.

Aikido en taekwon-do
Kila en zijn karateka's zijn niet de enige gebruikers van het Martial Arts Center. Aikido Stichting Delft en de enige maanden geleden gestarte taekwon-do vereniging van Seyfi Mustafa Türkoglu hebben eveneens hun intrek genomen in de dojo: de aikidoka's op de donderdagavond, de taekwon-doka's op de dinsdagavond en incidenteel op de zaterdagmiddag. De karatevereniging verzorgt lessen op maandag-, woensdag- en vrijdagavond en zaterdagmorgen. In tegenstelling tot de karatevereniging, die al haar trainingen heeft verplaatst naar de nieuwe dojo, blijft Aikido Stichting Delft daarnaast gebruikmaken van de gymzaal aan de Van Tienhovenstraat. Een aantal leden van de aikidovereniging oefent met trainingswapens zoals een stok: omdat de dojo aan de Mina Krusemanstraat in vergelijking met de gymzaal een veel lager plafond heeft, is de locatie aan de Van Tienhovenstraat geschikter voor deze trainingen.De taekwon-do vereniging trainde in eerste instantie in een sportschool in Ypenburg, maar Türkoglu zag gelijk de potentie van het Martial Arts Center voor zijn club. "Ik denk dat mijn school hier goed verder kan groeien", verwacht de ervaren taekwon-doka, die onder meer lesgeeft aan mensen met een motorische beperking.

Proeflessen
Om mensen kennis te kunnen laten maken met andere vormen van verdedigingskunst, overwegen de verenigingen om hun leden een systeem aan te bieden om proeflessen bij de andere partijen te kunnen volgen. De partijen moeten nog met elkaar om de tafel om dit idee verder uit te werken. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van twee nieuwe ruimtes in het gebouw die per 1 september klaar zijn, waardoor uitbreiding van de huidige verenigingen en nieuwe samenwerkingen met andere vechtsporten of bijvoorbeeld tai-chi- en yogaverenigingen mogelijk worden. Meer informatie hierover is verkrijgbaar via beheerder Pauline Bossaert van Kasteel BV via pauline@kasteelbv.com. Meer informatie over de verenigingen: www.westcoastkaratedo.com, www.aikidodelft.nl en www.facebook.com/Taekwon-do-Martial-Arts-Center-Delft.