Feest en orde in studentenhuis De Engelenbak
Samen aan de grote eettafel bij studentenhuis De Engelenbak. (foto: Helga Favier)
Samen aan de grote eettafel bij studentenhuis De Engelenbak. (foto: Helga Favier)

Feest en orde in studentenhuis De Engelenbak

DELFT - Met maar liefst 28 mannelijke bewoners is De Engelenbak het grootste studentenhuis van Delft. En dat brengt veel gezelligheid maar vraagt óók om discipline.

Door: Helga Favier

Een kleurig engelenbeeld markeert het territorium van studentenhuis De Engelenbak, dat verscholen ligt achter luxe appartementen aan de Oude Delft. Binnen in het mannenbolwerk vrolijken cartooneske afbeeldingen van engelen en een lachende fallus met vleugeltjes de gezamenlijke ruimte van de 28 huisgenoten op. Vijf oude bankstellen, zes koelkasten, 28 persoonlijke kastjes, een bar en een enorme televisie staan klaar voor deze grote groep.
Aan de brede eettafel zijn vandaag veertien bewoners aangeschoven voor een wortelstamppot.

Gezellige drukte
Het is een gezellige drukte. Als een lang getrouwd echtpaar reageren de huisgenoten op elkaars uitspraken en hebben aan een half woord voldoende. Vrouwelijke huisgenoten hebben ze liever niet. "Met mannen kun je gewoon straight zijn en zeggen wat je denkt", legt Peter uit. "En vrouwen mogen dan niet zo direct zijn als mannen, achter elkaars rug gaan ze dan juist wel over elkaar roddelen", valt Kees hem bij. "Of ze klagen dat het huis vies is, maar ruimen dan vervolgens zelf ook niet op" , roept Elwin.
De ene helft van de studenten is lid van Virgiel en de andere van het Delfts Studenten Corps. "Dat is wel leuk, want je bent zo eigenlijk met twee verenigingen verbonden", lacht Cas. Bij de selectie van nieuwe huisgenoten telt niet alleen mee bij welke vereniging je hoort en of je gezellig bent. Serieus studeren is bijvoorbeeld ook belangrijk. "We willen niet dat iemand in wie we hebben geïnvesteerd na een jaar weer overboord gaat", legt Kees uit. Eerstejaars krijgen studiehulp van de ouderejaars en om elkaar scherp te houden bedachten de studenten de zogenaamde UB-trein. Een van hen haalt iedereen uit zijn kamer en daarna is het samen ontbijten en wegwezen naar de universiteitsbibliotheek.
Saai is het echter nooit in De Engelenbak. Veel vrienden komen er graag een biertje drinken, op donderdag gaat de hele groep stappen en twee keer per jaar organiseren twee huisgenoten een verrassingsweekendje weg. Regelmatig halen de studenten geintjes met elkaar uit. Zo zag Pim zijn deur ineens scharnieren als een kattenluik en had het kastje van Elwin plotseling een zwarte dildo als handvat. "We zijn gewoon jaloers op hem", geeft Vic toe. "Elwin is een hele lieve jongen, de vrouwen lopen met hem weg."

Natafelen
Na het natafelen met koffie verandert de sfeer. Ineens staat iedereen op en gaat aan de slag. Afwassen, afdrogen, de vloer aanvegen: alles is in een mum van tijd, met bijna militaire precisie, onder controle. "Aan corvee en roosters doen we hier niet", zegt Jan trots. "Elke zondag ruimen we samen het huis op en op woensdag komt de interieurverzorgster voor het sanitair. Sociale controle werkt prima hoor, als iemand een zak met brood open laat liggen, krijgt hij die gewoon tegen zich aan geslingerd."

Meer berichten