De G1-spelers die op de Special Olympics kampioen zijn geworden.
De G1-spelers die op de Special Olympics kampioen zijn geworden.

G-teams Hudito genieten van hun deelname aan Special Olympics

sport

DELFT – Een avontuur van drie dagen, ver van huis. En ook nog eens de hele dag je favoriete sport beoefenen. De G-spelers van hockeyclub Hudito hebben met volle teugen genoten van hun deelname mét een gouden randje aan de Special Olympics.

Door: Dennis van den Berg

Het weekend van 1 tot en met 3 juli hadden de meeste leden van de G-teams van Hudito al langere tijd met rood omcirkeld op de kalender. In dat weekend zouden de Special Olympics plaatsvinden, de Nationale Spelen voor sporters met een verstandelijke beperking. Jorrit Rispens, coach van het G1-team, ervoer aan den lijve hoezeer zijn pupillen naar dit evenement toeleefden: "Maanden geleden kwam een van de spelers al aan me vragen of ik me ook zo verheugde op de Special Olympics. Ik moest toen eerlijk bekennen, dat ik er op dat moment nog niet zo mee bezig was."
Dat veranderde in de periode daarna wel. De hockeyers gingen zich voorbereiden op het toernooi om in Nijmegen, de plaats van handeling, goed voor de dag te komen. Het G1-team dat naar de Special Olympics werd afgevaardigd bestond uit een deel van de reguliere competitie-G1-team, met een 'vreemde eend' in het doel. "Deze keeper speelt normaal gesproken bij De Warande, maar die vereniging stuurde geen team naar de Special Olympics. Het is een goede keeper, dus wij waren blij dat hij met ons mee wilde doen", verduidelijkt Rispens. De rest van de G1 zat tijdens de Special Olympics in het G2-team, zodat Hudito in totaal drie G-teams kon afvaardigen. De G1 speelt met acht veldspelers, zowel in de competitie als tijdens de Special Olympics; de G2 en G3 met zes spelers. In totaal bestaat de volledige G-tak van Hudito uit vijf teams, die allemaal competitie spelen: de grootste G-hockeyafdeling van Nederland.

Vaantjes
Het motto van de Special Olympics was 'Je wint al als je meedoet'. De G2 en de G3 eindigden na heldhaftig gestreden te hebben allebei als vierde in hun poule. Geen medailles dus, maar wel vaantjes – en die werden net zozeer gekoesterd als eremetaal. De G1 zat in een uitstekende flow en zette het toernooi volledig naar z'n hand. Aan het einde van de zondagmiddag was het daarom goud wat er blonk. Coach Rispens is trots als een pauw: "Ze hebben het geweldig gedaan, het hele team verdient een pluim." Rispens, sinds drie jaar actief bij Hudito als trainer van de G-afdeling, kent zijn spelers inmiddels door en door en weet precies hoe hij hen moet coachen. Op de vraag of de manier van coachen van G-teams verschilt van reguliere hockeyteams, antwoordt hij: "Je moet heel actief coachen. Je bent een beetje het geheugen van de spelers, je herinnert hen tijdens de wedstrijd regelmatig aan hun taak in het veld. We trainen daarom heel intensief op de basistechnieken en de tactiek." Rispens geniet van het enthousiasme van zijn pupillen: "Qua inzet zouden veel reguliere hockeyers een voorbeeld aan de G-spelers mogen nemen. Ook landelijk mag er van mij wel meer aandacht komen voor het G-hockey."

De G1, G2 en G3 met hun coaches en begeleiders op de Special Olympics.