Afbeelding

Vrouwenploeg Delft Diamonds groeit even snel als de sport lacrosse zelf

sport

Editie: Week 41, Jaargang 20 |

De meiden van de Delft Diamonds rollen soms over de grond van het lachen. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Schepnetjes, ijshockeygoals en stuiterballen. De leek kan er waarschijnlijk geen touw aan vastknopen. Toch is het één van de snelst groeiende sporten op dit moment en wordt ook in Delft op niveau lacrosse gespeeld.

“Het is niet alleen een sport die je veel in Amerikaanse collegefilms ziet. Ook in Disney’s Pocahontas wordt lacrosse gespeeld”, vertelt Oukje van Merle enthousiast. “Lacrosse is ook door de Indianen uitgevonden, dus vandaar dat de kinderen in Pocahontas het spelen. Maar inderdaad, Lacrosse is in Amerika al een tijdje populair. Eén van de meest populaire zomersporten zelfs. Onze competitie begint pas in oktober en het is hier dus niet echt een zomersport. Dat komt doordat het hier in Nederland een studentensport is. Simpelweg speel je gewoon tien tegen tien met twee goals op een veld ter grootte van een voetbalveld. Je mag de bal in je stick dragen en moet de bal door samen te spelen en controle te houden in het goal zien te krijgen. Lacrosse leent zich perfect voor studenten. Als je gaat studeren, is dat nou eenmaal een periode waarin je sneller nieuwe dingen wilt proberen. Lacrosse is dan een sport die je makkelijk op late leeftijd nog op niveau kunt gaan doen. Bovendien heeft lacrosse heel veel facetten van allerlei verschillende sporten. Ikzelf kom uit het hockey, maar in ons team zitten heel veel verschillende sportieve achtergronden.”

Lacrosse wordt op dit moment dan ook vooral door studenten gespeeld. De sport heeft bij de vrouwen twee klassen: de hoofdklasse en de tweede divisie. Het damesteam van Delft werd vorig jaar fier kampioen van de tweede divisie, maar verloor de promotiewedstrijd. De Delftenaren komen daarom ook dit jaar nog in de tweede divisie uit. “We wonnen vorig jaar al onze wedstrijden en de meeste ook dik”, blikt Iris Groeneveld terug. “De promotiewedstrijd verloren we nipt van Den Haag. Dat was jammer. Qua niveau zitten we dus net tussen de hoofdklasse en de tweede divisie in. Dit jaar denk ik dat we weer kampioen worden, al is ons team sterk veranderd. We hebben een leuke ploeg waarin iedereen enthousiast en fanatiek is. Iedereen komt ook altijd op de training. Ik hoop dat we aan het einde van het seizoen wel kunnen promoveren naar de hoofdklasse. Dat zou gaaf zijn. Ook hoop ik dat we volgend jaar twee teams in competitieverband hebben. Het aantal leden groeit er snel genoeg voor.”

Dit weekend kan de eerste stap richting het kampioenschap worden gezet tegen het tweede damesteam van Utrecht. De wedstrijd wordt opvallenderwijs in Den Haag gespeeld. “Alle lacrossewedstrijden uit de competitie zijn altijd op één plek”, legt Oukje van Merle uit. “Dat komt omdat er niet genoeg faciliteiten zijn om alle wedstrijden apart te kunnen organiseren. Dat maakt het natuurlijk wel leuk. Elke zondag trek je een hele dag uit voor je lacrossewedstrijd, kijk je bij veel andere teams of fluit je bij een andere wedstrijd. Het is elke week een klein toernooitje. Maar ja, het kan zijn dat je tegen Rotterdam moet spelen in Maastricht. Dat voelt vrij inefficiënt aan, maar dat kan nou eenmaal voorkomen.”

De sport lacrosse groeit, sinds het tien jaar geleden in Nederland voor het eerst werd gespeeld, snel. “De sport is in Nederland ontstaan doordat een Amsterdamse student de sport na een buitenlandse stage mee terug naar Nederland nam”, weet Loes Horselenberg. “Inmiddels wordt het steeds bekender en merk je dat mensen het leuk vinden om een nieuwe sport te doen. Lacrosse is heel divers en heeft de leuke elementen van veel verschillende sporten. Er zit veel snelheid in, het is fysiek, je hebt er techniek voor nodig en moet tactisch spelen. Het lijkt misschien het meest op hockey. Alleen dan door de lucht. Hockey op een hoog niveau dus!” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12