Afbeelding

Tennistopper Tim van Leeuwen werkt vanuit Milaan aan zijn bucketlist

sport

Editie: Week 25, Jaargang 21 |

Tim van Leeuwen loopt de marathon van Hoorn in 3:32:56 uit (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Delftse tennisliefhebbers hebben dit voorjaar niet kunnen genieten van de kunsten van DTB’er Tim van Leeuwen. Hij zat daarentegen allerminst stil. De Delftenaar vertrok naar Milaan om te studeren, won daar een groot tennistoernooi en liep een marathon.

“Nadat ik was afgestudeerd in Rotterdam, voelde ik mij nog niet klaar om te gaan werken. Ik heb toen een beurs gekregen om in Milaan te gaan studeren. Ik ben maatschappelijk verantwoord ondernemen gaan studeren aan het Bocconi, een privé universiteit.” Omdat er voor tennis weinig tijd en ruimte was, besloot Tim een andere uitdaging aan te gaan. “Ik zag de situatie meteen als een kans om te gaan trainen voor een marathon. Ik ben gaan plannen en me volgens een trainingsschema van 18 weken gaan voorbereiden op de marathon van Hoorn, die ik in 3 uur 32 minuten en 54 seconden heb gelopen.”

“Dat ik op die manier met veel dingen tegelijkertijd bezig was, maakte me niets uit”, geeft de tennisser aan. “Ik ben iemand die leeft voor grote doelen en dat geeft me ook structuur. De lange marathontrainingen kon ik bijvoorbeeld weer goed gebruiken voor het leren van de Italiaanse taal. Ik volgde een gesproken talencursus terwijl ik aan het trainen was en dat werkte goed. Kijk, zo’n pittig doel naast m’n studie geeft me veel houvast.”

Die instelling maakte zijn verblijf in Milaan onvergetelijk. “Ik was intussen wel gewoon lid van de tennisvereniging van het Boccoli en daarom kon ik op een gegeven moment spelen op het universiteitstoernooi. Dat was een groot, internationaal toernooi en ik speelde goed. Ik won de eerste ronde van een Italiaan, de kwartfinale van een Servische jongen en de halve finale van een Bulgaar. In de finale moest ik het opnemen tegen een sterke Italiaan die ooit op de ATP- ranglijst genoteerd was geweest. De finale was bovendien groots, met veel media-aandacht. Ik won in drie sets. Ik werd daarna op de universiteit ineens veel aangesproken door mensen die wisten dat ik ‘het tennistoernooi’ had gewonnen, dat was wel grappig. Tijdens dat toernooi was ik even wat minder met mijn marathontrainingen bezig, maar kort erna zou ik alweer meedoen aan de ‘Stramilano’, een halve marathon door de straten van Milaan. Ook dat was een prachtig evenement. Er deden 20.000 mensen aan mee maar het regende ontzettend. Toch liep ik goed en haalde 1:40:45.”


Terwijl zijn marathonvoorbereidingen nog in volle gang waren, had Tim zijn volgende doelen al in zijn hoofd zitten. “Een paar dagen na de marathon heb ik een heel mooi contract getekend bij één van de grootste internationale adviesbureaus. Dat is een hele mooie stap op carrièregebied. Daarnaast overweeg ik dit najaar een ITF- licentie aan te vragen en een internationale tennisreis te maken. Het ITF is het instapniveau van het internationale proftennis. Om de twee à drie weken is er een aantal toernooien op een bepaalde plek in de wereld en dat gaat het hele jaar door. Ik wil daar graag een kleine tien toernooien van spelen. Dat wil ik niet alleen om te kijken wat mijn niveau is in het internationale circuit, maar vooral ook omdat ik benieuwd ben naar de sfeer in de onderste regionen van het proftennis. Ik wil de ‘harde realiteit’ van het proftennis leren kennen, wil weten hoe die tennissers leven, of ze misschien doping gebruiken en hoe ze aan hun geld komen. Je moet het zien als een onderzoek naar de tenniswereld.”

Totdat die laatste wens in vervulling is gegaan, moet tennisminnend Delft wachten op het moment dat ze Tim weer aan het werk kunnen zien. “Ik verwacht in 2014 pas weer klaar te zijn voor een tennisseizoen in de regio. Tot die tijd zal ik mijn tenniswedstrijden vooral op andere plaatsen in de wereld spelen.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12