Afbeelding

Rayo wil graag het sportbuurthuis van de toekomst zijn

sport

Editie: Week 51, Jaargang 21 |

Yolanda Heijdel en Raymond Straetemans vertellen nog eenmaal over hun Silent Dragon, en dan volgt de metamorfose naar Rayo. (Foto Gerlinde Niens)

DELFT - Sinds 14 december gaat de verdedigingsschool Silent Dragon Delft door het leven als RAYO. De naamsverandering werd gevierd in aanwezigheid van leden van de sportschool, samenwerkingspartners, vrienden, familie, beleidsmakers en andere belangstellenden tijdens een heus ‘Name Change Event’. In de middag waren er diverse workshops om kennis te maken met de ringsporten,  weerbaarheid voor kids  en krav maga, ’s avonds had wethouder Raimond de Prez – verantwoordelijk voor onder meer sport, zorg en wijkaanpak - de eer om de nieuwe naam, het nieuwe logo én de nieuwe website (www.rayosports.nl) te onthullen. Hij was vooral te spreken over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die Rayo neemt, door zich extra in te zetten voor Delftenaren die wel wat hulp kunnen gebruiken.

De nieuwe naam voor de sportschool RAYO is niet zomaar gekozen. RAYO is een afkorting van ‘rustig blijven’, ‘ademhalen’, ‘you’ en ‘overleven’ – alles wat je moet doen als je wordt aangevallen. En natúúrlijk is het een samenvoeging van de voornamen van de oprichters Raymond Straetemans en Yolanda Heijdel. Daarmee is het ook symbool voor hun persoonlijke aanpak. Zoals Yolanda zegt: “We willen dichtbij de mensen staan, en het ook dichtbij onszelf houden.”
Dat is te zien aan veel meer dan de naam alleen. Het is te zien aan de sfeer die er in de sportschool heerst. Ondanks het feit dat er vooral ‘martial arts’ beoefend worden, heerst er  een warme en betrokken sfeer, die zich verder kenmerkt doordat veel leden de plek zien als een tweede thuis. Iets wat je niet onmiddellijk zou verwachten bij een plek waar kickboxing, thai boksen en Krav Maga, een uit Israel overgewaaide vecht- en zelfverdedigingssport, populaire sporten zijn.
De persoonlijke aanpak waarin de mens centraal staat is ook te zien aan de partners waarmee RAYO samenwerkt. Tijdens de feestelijke ‘name change’ kwam ook GGZ Delfland met het programma DOEL aan het woord. “Iedere zomervakantie trainen we op het terrein van GGZ Delfland “, bevestigen Raymond en Yolanda. Ook de ‘name change’ en workshops op 14 december vonden plaats op het terrein van GGZ Delfland aan de Sint Jorisweg. Daar stond ook de ‘sectie onbeperkt sporten’ van de Sportraad in Delft op het podium met een gloedvol betoog over sporten voor mensen met een beperking, iets wat RAYO stimuleert en faciliteert. Tenslotte vertelde welzijnsorganisatie Ardemia over de succesvolle samenwerking, met name op het gebied van beweeglessen voor allochtone vrouwen en zelfverdediging.

De ultieme droom van Raymond Straetemans en Yolanda Heijdel? “Een eigen accommodatie die meer is dan alleen een sportschool, dat moet ook een eigen plek in de wijk zijn, dichtbij de mensen. Om te sporten, te bewegen maar ook om bijvoorbeeld te leren, of te eten, met elkaar en met de wijkbewoners. Voor, door en met elkaar. Wij zien het al helemaal zitten. En gaan door om dit te realiseren”, besluiten ze.
(Tekst: www.viamirella.nl)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12