Afbeelding

Ambitieuze honkbaltrainer Rob Hendriks heeft met Blue Birds de weg omhoog ingezet

sport

Blue Birds-trainer Rob Hendriks brengt de liefde voor het honkbal ook over op zijn zoon Boyd en dochters Fay (links) en Jill. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Tjibbe van Dijk en Ramon Rijgersberg gaven in de krant Delft op Zondag van 22 april aan met Blue Birds kampioen te willen worden. Halverwege de competitie staan ze, niet in de laatste plaats door de nieuwe trainer Rob Hendriks, bovenaan.

“Ik ken Marc Neville, die de afgelopen seizoenen zijn spel in het eerste van Blue Birds combineerde met het trainen van de ploeg, al sinds mijn tijd bij hoofdklasser Sparta/Feyenoord”, begint Hendriks. “Ik heb bij Sparta/Feyenoord gehonkbald en ben er daarna ook drie jaar trainer geweest. In die tijd speelde Marc Neville in mijn ploeg. Na de geboorte van mijn eerste kind ben ik echter gestopt als honkbalcoach. Maar toen mijn zoon ging honkballen, vond ik het wel leuk om bij hem te gaan coachen. Dat was voor sommige clubs aanleiding om te informeren of ik weer een eerste team wilde gaan trainen en zo ben ik bij The Hawks in Dordrecht aan de slag gegaan. Daarmee ben ik twee keer achter elkaar gepromoveerd. Vorig jaar ben ik daar weer weggegaan omdat ik meer tijd aan mijn kinderen wilde besteden. Toen Marc Neville dat hoorde, heeft hij me gelijk gevraagd of ik dan bij Blue Birds wilde komen trainen. Daar heb ik even over na moeten denken, maar vervolgens besloot ik met de club in gesprek te gaan.”

Voorwaarde voor Hendriks om als trainer bij de Delftse honkbalvereniging aan de slag te gaan, was een fanatieke spelersgroep. “Ik kom niet naar een club toe om alleen ‘lekker bezig’ te zijn”, benadrukt de oefenmeester, die zelf ooit het Nederlands team haalde. “Lekker honkballen is belangrijk, maar we spelen wel om te winnen. Zo dachten de spelers er gelukkig ook over. Die hadden dat fanatisme de afgelopen jaren een beetje gemist. Wat dat aangaat was mijn indruk van deze groep dus positief en zijn we er voor gegaan. Ik heb toen ook gelijk tegen de groep gezegd dat ik vond dat we dit seizoen hooguit één wedstrijd mochten verliezen, eigenlijk geen één. Voor sommigen leek dat nog te hoog gegrepen, maar nu zijn we halverwege en zijn we nog steeds ongeslagen. Het kampioenschap kan ons zelfs al bijna niet meer ontgaan. Eigenlijk speelt Blue Birds gewoon twee klassen te laag. Dit jaar steken we er met kop en schouders bovenuit in de Tweede Klasse en ik verwacht dat we volgend jaar direct door kunnen promoveren naar de Overgangsklasse. Deze ploeg doet niet eens onder voor de top-6 in die klasse.”

Na een succesvolle periode bij The Hawks, dat nu voor het kampioenschap in de Overgangsklasse speelt, slaat de aanpak van Rob Hendriks dus ook meteen aan bij het eerste honkbalteam van Blue Birds. “Wat mijn sleutel tot succes is? Ik probeer ervoor te zorgen dat er één, fanatiek team staat. Binnen ploegen zie je vaak groepjes ontstaan. Ik vind het belangrijk dat iedereen met elkaar omgaat. Dat probeer ik te bereiken door veel te wisselen en zelf de groepjes te maken tijdens trainingen. Zo zie je dat iedereen elkaar meer gaat gunnen. Ook probeer ik tijdens de trainingen al wat prestige te creëren. Zo krijg je fellere trainingen en breng je elkaar naar een hoger niveau. Op die manier zie je ook dat een ploeg veel meer plezier in de sport krijgt. Als iedereen even fanatiek is, heb je ook meer lol met elkaar. Je bent een sportman, dan stel je jezelf altijd doelen en wil je die bereiken. Dat is op de training niet anders dan in een wedstrijd. En als het in een wedstrijd makkelijk gaat, moet je proberen de tegenstander niet te laten scoren. Grenzen verleggen, het uiterste van je zelf vragen en jezelf willen verbeteren zijn de belangrijkste eigenschappen die een ploeg moet hebben om te kunnen presteren.”

Die drive is ook terug te zien in het feit dat de hele huidige ploeg, die toch al redelijk op leeftijd is, graag volgend jaar nog door wil gaan met honkballen. “Ikzelf wil ook graag door bij deze club en met deze ploeg. Daarover voeren het bestuur en ik al de nodige gesprekken. Ik wil wel dat mijn spelers zich kunnen focussen op hun prestaties. Soms moeten ze nog scheidsrechteren bij andere teams, vlak voordat ze zelf moeten spelen. Dat kan volgens mij anders. Dat is echter het enige waarvan ik denk dat het beter moet. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en Blue Birds is een geweldige vereniging. Volgend seizoen wil ik met deze groep naar de Overgangsklasse promoveren. We zullen dan al wat meer jonge jongens gaan inpassen. Daar ben ik, samen met Marc Neville en Tjibbe van Dijk, die de A-junioren trainen, hard mee bezig. Over twee seizoenen staan we dus met een jonge, sterke ploeg in de Overgangsklasse en degraderen we niet meer.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12