Afbeelding

Volwassenen overwinnen hun angst en krijgen plezier in hun zwemlessen

sport

Editie: Week 27, Jaargang 20 |

DELFT - Het karakteristieke zwembadgeluid valt grotendeels weg bij hard gelach. Op maandagavond heeft een groepje mensen het hoorbaar naar hun zin in het Sportfondsenbad in Delft.

Dat groepje bestaat uit volwassenen. Ze zijn geen baantjes aan het trekken en ook niet aan het aquajoggen. Nee, ze krijgen zwemles en werken hard aan het behalen van hun eerste zwemdiploma. “Er blijkt toch een vrij groot aantal volwassenen in Delft nog niet te kunnen zwemmen”, legt Nelly Veenstra van het Sportfondsenbad uit. “Al vanaf het begin geven we volwassenen zwemles. Voorheen kregen we daar altijd subsidie van de Gemeente Delft voor. Dat was in het kader van integratie, maar het is sinds vorig jaar vervallen. We zijn er echter toch mee doorgegaan en het aantal volwassenen dat zwemlessen volgt neemt flink toe. Dit jaar hebben we zelfs zes lesgroepen gehad en konden we wekelijks op 70 tot 80 zwemmers rekenen. De lessen aan volwassenen zijn ontzettend leuk. Het is voor hen natuurlijk een flinke drempel waar ze overheen moeten stappen om zwemles te nemen. Er komt toch wat angst bij kijken. Het is dan aan de leerkracht om ervoor te zorgen dat de leerlingen aan vertrouwen winnen, zich steeds meer gaan ontspannen, techniek krijgen en uiteindelijk vooral plezier hebben. Dat lukt heel goed, want steeds vaker willen volwassenen na hun A- diploma ook nog verder voor hun B- of C- diploma.”

De vraag waarom de volwassenen nu - op latere leeftijd - wel willen leren zwemmen en daar niet eerder aan toe zijn gekomen, levert uiteenlopende verhalen op. Dennis Lalai werd bijvoorbeeld aangespoord door een vriend van hem. “Een vriend van me ging op vakantie en wilde leren zwemmen om op de leukste plekjes te kunnen komen”, vertelt hij. “Ik ben toen samen met hem zwemles gaan nemen en ben zelf ook helemaal enthousiast geraakt. Ik merk dat ik het leuk vind om te zwemmen en begin het nu ook een beetje onder de knie te krijgen. Ik had wel verwacht dat het leerproces sneller zou gaan. Het duurt lang voordat je de techniek onder de knie krijgt.”

Ratna vond de zwemlessen vroeger extra lastig vanwege het feit dat ze last had van oorontsteking. “Mijn dochter heeft nu al haar diploma’s en dat heeft me gemotiveerd alsnog te leren zwemmen”, geeft ze aan. “Als we op vakantie zijn, wil ik natuurlijk niet vanaf de kant toekijken als mijn dochter en mijn man aan het zwemmen zijn. Dan wil ik meedoen. Zwemmen is hartstikke leuk en ik heb er wel een beetje spijt van dat ik het niet eerder heb geleerd. Nu heb ik er een avond in de week tijd voor vrij kunnen maken en kan ik me tijdens deze zomervakantie waarschijnlijk al aardig redden in het water.” Yared verhuisde drie jaar geleden van Ethiopië naar Nederland en had voor die tijd simpelweg geen kans om te leren zwemmen. “Of ik toen ik in Nederland kwam dacht: ‘Wauw wat veel water, wat moet ik daarmee?’. Haha. Een beetje wel. Ik wilde al snel graag leren zwemmen. Nu ik mijn school heb afgemaakt, ben ik ook maar gelijk begonnen. Ik wil ervan kunnen genieten als het straks beter gaat.”

Ook voor de zwemleraressen is het leuk om volwassenen zwemles te geven. “Het grootste verschil tussen kinderen en volwassenen is dat kinderen moeten leren zwemmen en volwassenen het vooral heel graag willen”, vertelt zwemlerares Esther. Kinderen leren het volgens haar wel sneller. Die zijn ook minder bang. Het geeft dan wel weer heel veel voldoening als volwassenen het eenmaal kunnen en er plezier in krijgen. Deze groep wil bijvoorbeeld binnenkort een keer meedoen met aquajoggen. Dat is ontzettend leuk en dat gaan we dan ook een keer met ze doen.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12